Foto: ANP BoerenlevenOpinie

‘Knotsgekke koeiencapriolen’

Dansen koeien van blijdschap? Vroeger had me dat logisch geleken, toen waren stallen echt bedompt.

Deze week gaan op veel bedrijven de koeien naar buiten. Nogal wat boeren kondigen die blijde gebeurtenis aan op social media, sommigen plaatsen een bord of spandoek in de wei langs de openbare weg met daarop in grote letters de mededeling dat het zover is. De bedoeling is dat veel mensen komen kijken naar het tafereel.

Koeiendans is geweldige pr

Het is dan ook een kolderiek gezicht, koeien die van gekkigheid niet weten wat ze moeten doen en daarbij rare capriolen uithalen. Ze rennen, springen en gooien de poten in de lucht. De koeien dansen, zeggen de mensen die het zien. In het landelijke nieuws heet het dat ze dat doen omdat ze uitgelaten van vreugde zijn. De opgewektheid schijnt inderdaad meetbaar te zijn in het bloed, de concentratie aan bepaalde ‘geluksstoffen’ is dan verhoogd.
Artikel gaat verder onder Facebook-video

Dat is mooi natuurlijk, iedereen blij: koe, burger en boer want de jaarlijkse koeiendans is geweldige pr, mits natuurlijk niet te veel de nadruk ligt op het waaróm van al die vrolijkheid, namelijk: eindelijk weer licht, lucht en ruimte na al die maanden in een stal. Je kunt als boer honderd keer uitleggen, het ook laten zien, dat moderne stallen een soort Ritz Hotels voor koeien zijn, zolang die koeien dartel rondspringen als ze eruit mogen, zullen ze het er volgens de kijkers vast niet erg fijn gevonden hebben.

‘De enige beweging die de dieren ‘aan de reppel’ hadden, was om afwisselend een poot naar links en dan weer naar rechts te zetten’

Persoonlijk herinner ik mij de situatie van vroeger, toen koeien ‘aan de reppel’ stonden. Zo noemen ze in ons deel van het land een grupstal waarin de dieren met kettingen aan palen gebonden stonden. Donker en bedompt was het daarbinnen en de enige beweging die de dieren hadden, was om afwisselend een poot naar links en dan weer naar rechts te zetten.

Als dan in het voorjaar de deuren open gingen, sjeesden ze net als nu door de wei. Het was zelfs een beetje link want ze letten nergens op, ook niet op een afrastering van prikkeldraad. Kalveren werden om die reden soms twee aan twee vastgebonden met een touw om de nek, dat haalde de vaart er een beetje uit.
Artikel gaat verder onder de video

Als mensen vroeger gezegd hadden dat die koeien en kalveren blij waren omdat ze een lange winter in een donkere stal hadden gestaan, dan had me dat logischer in de oren geklonken dan nu. In moderne stallen is het ruim, fris en er is alle gelegenheid om rond te lopen.

Hoe dan ook, het blijft vrolijk om te zien, die springende koeien. Wat dat betreft is er niets veranderd vergeleken met vroeger.

Beheer
WP Admin