Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

1934: Wroetende varkens als loonwerker

Varkens waren vroeger meer dan afvalverwerkers en leveranciers van spek en worst. Ze waren in sommige streken tevens een soort loonwerkers.

Op de foto uit 1934 worden ze ingezet om de schrale grond op de Veluwe te ontginnen. Dat was niet zo gek gedacht, het mes sneed aan twee kanten. Met hun wroetschijf keerden de varkens de bovenlaag om en tegelijk zorgden ze voor een geringe bemesting. Het ging allemaal niet snel, maar alle kleine beetjes hielpen.
Tekst gaat verder onder de foto

Varkens vraten planten met wortel en al en wroetten de bovenlaag open. Zo verbeterde de bodemstructuur en kon weiland ontstaan. Het waren ideale loonwerkers. - Foto: Misset

Varkens vraten planten met wortel en al en wroetten de bovenlaag open. Zo verbeterde de bodemstructuur en kon weiland ontstaan. Het waren ideale loonwerkers. – Foto: Misset

Boeren deden ook veel zelf, niet zelden spitten ze de woeste gronden gewoon met de schop om. Dan was het handig als de varkensneuzen de bovenlaag alvast losgewoeld hadden. De bomen en boompjes werden afgezaagd, de stobben stuk voor stuk uitgegraven. Jaren duurde het om op deze manier grond te winnen maar uiteindelijk verdwenen dan toch de zogenaamde woeste gronden en veranderden ze in weilanden.

Ontginningen veranderde bedrijven

De opzet van bedrijven veranderde door de ontginningen aanzienlijk. Aanvankelijk lagen de boerderijen dicht bij elkaar met er strak omheen de akkers en weiden. Het was nou eenmaal niet handig om de ruige stalmest te versjouwen naar verafgelegen percelen, bovendien was er veelal niet genoeg mest voor meer grond. Kunstmest veranderde de zaak aanzienlijk. Ontginnen, deels met hulp van varkens, werd mede daardoor een stuk aantrekkelijker.

Dit artikel is van de rubriek Zo ging het toen. Lees meer Boerenleven-artikelen in Boerderij 28 van dinsdag 10 april.

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Beheer
WP Admin