Foto: Koos Groenewold BoerenlevenAchtergrond

IJskoud, maar het boerenwerk gaat door

Met een hittekanon, stapels strobalen, muts en een glaasje Jägermeister doorstaan boeren en hun vee de kou.

Het boerenwerk gaat altijd door, ook als het 10 graden vriest en er een ijzige noordoostenwind staat. Met een muts op wordt er gewoon gemolken.

De kou betekent wel extra werk, bijvoorbeeld om waterbakken en melkinstallaties ijsvrij te houden. Pasgeboren lammeren krijgen extra warmtelampen en voor kalfjes is extra aandacht. Zo kreeg een kalfje bij de familie Hanenberg in Erp (Noord-Brabant) een lekkere winterjas aan.

Tevens werd de melkrobot extra verwarmd om bevroren leidingen te voorkomen, zoals bij de Sallandse Rudi Haarman die een hittekanon in de melkruimte zette.

Bij Mari Van Drunen in het Brabantse Drunen ging het even mis. Er bevroren een paar leidinkjes bij de robot. Maar na wat opstartproblemen, draait alles weer als een tierelier.

Bij Gerrit Wermink dienen de koeien zelf als kachel, met hun lichaamswarmte krijgen de temperatuur in de melkstal omhoog van onder het vriespunt tot 13 graden.

En ’s avonds na het werk? Dan vindt Gerrit het tijd voor een glaasje Jägermeister. Nu kan het, het is immers ijs- en ijskoud.

Foto: Gerrit Wermink

Foto: Gerrit Wermink

Familie Verweij in Dirksland (Zuid-Holland) hield de ijzige wind tegen met een muur van strobalen. Gluren bij de buren zit er voor de dieren even niet in, en met de trekker kunnen ze er ook niet handig langs, maar ja. Het is even niet anders.

IJskoud, maar het boerenwerk gaat door


Ook bij familie Keuper in Megchelen (Gelderland) stond de gure oostenwind pal op de openfrontstal. Een muur van strobalen verhinderde het ergste inwaaien. Evengoed bevroren de zelfdrinkers zodat grote zwarte cementbakken handmatig gevuld werden met warm water.

  • Open frontstallen staan vaak met de rug naar het westen en de open zijde naar het oosten. Om het jongvee een beschutting te bieden, heeft familie Keuper strobalen voor een deel van de stal geplaatst. Foto's: Jacco Keuper

    Open frontstallen staan vaak met de rug naar het westen en de open zijde naar het oosten. Om het jongvee een beschutting te bieden, heeft familie Keuper strobalen voor een deel van de stal geplaatst. Foto’s: Jacco Keuper

  • Ook de drinkbakjes zijn bevroren. Water verstrekt familie Keuper in cementkuipen voor het voerhek.

    Ook de drinkbakjes zijn bevroren. Water verstrekt familie Keuper in cementkuipen voor het voerhek.

  • Het winterweer zorgt voor wat extra werk, maar het vee oogt tevreden.

    Het winterweer zorgt voor wat extra werk, maar het vee oogt tevreden.

Ondanks de hinder, is er ook ijspret. Zo ging boerin Heleen Lansink in Haaksbergen (Overijssel) met de kinderen Sanne, Mieke, Vera en Thijs het ijs op. Niks ijsbaan, gewoon een natuurgebiedje in de buurt waar het ijs na een paar nachten stevige vorst dik genoeg was. Koud hadden ze het niet, van schaatsen krijg je het immers lekker warm.

Koud maar gezellig; in de Friese Jan Durkspolder werd in allerlijl een agro-koek en zopie neergezet. Nadat de trekker een dikke deken om de motorkap had gekregen, kon de vlag uit. It giet oan! Toch nog. - Foto: Johan Oppewal

Koud maar gezellig; in de Friese Jan Durkspolder werd in allerlijl een agro-koek en zopie neergezet. Nadat de trekker een dikke deken om de motorkap had gekregen, kon de vlag uit. It giet oan! Toch nog. – Foto: Johan Oppewal

Beheer
WP Admin