Door het hormonenschandaal, waarbij onder meer clenbuterol werd toegediend aan runderen, kreeg Belgisch rundvlees een slechte reputatie. BoerenlevenAchtergrond

Belgische dierenarts vermoord door hormonenmaffia

23 jaar geleden werd de Belgische dierenarts Karel van Noppen vermoord door de ‘hormonenmaffia’.

Op 28 februari 1995 werd de Belgische dierenarts Karel Van Noppen begraven. Hij was op 20 februari doodgeschoten. Vier mensen werden opgepakt, waaronder een wapenhandelaar en een veehandelaar. De groep werd aangeduid als de ‘hormonenmaffia’.

Clenbuterol

Van Noppen werkte voor het Instituut voor Veterinaire Keuring (IVK) en controleerde vleesveehouders op het gebruik van verboden groeibevorderende hormonen zoals clenbuterol. Hij werd meermalen bedreigd maar stopte niet met zijn controles. Dat werd zijn dood.

Hormoonschandaal gaf Belgisch rundvlees slechte naam

De hormoonschandalen hadden Belgisch rundvlees een hoogst onbetrouwbare reputatie bezorgd. Consumenten stapten daarom meer en meer over op varkens- en kippenvlees. Controleurs van het IVK waarschuwden anoniem dat hier eveneens geknoeid werd, maar voor geen goud wilden zij met hun naam in de krant, vrezend voor eenzelfde lot als collega Van Noppen.

Vier verdachten werden beschuldigd van de moord op Karel van Noppen. Van links naar rechts: Albert Barrez, Carl De Schutter, Germain Daenen and Alex Vercauteren. Foto: ANP

Vier verdachten werden beschuldigd van de moord op Karel van Noppen. Van links naar rechts: Albert Barrez, Carl De Schutter, Germain Daenen and Alex Vercauteren. Foto: ANP

Hormonenmaffia bleef lang actief

De strijd tegen de hormonenmaffia in België kende na de moord een paar kleine successen, maar de criminelen bleven lang actief. Een falend Belgisch justitieapparaat met mensen die elkaar tegenwerkten, speelde hen in de kaart.

Tussen 1992 en 1995 behandelde de justitie 2.600 hormoondossiers. In 90% van de gevallen ging het om zaken in Vlaanderen, waar ook Van Noppen werkzaam was. In ruim 30% van de gevallen werden de verdachten niet vervolgd, ook al was er genoeg bewijs. Nog eens 20% van de dossiers bleef onbehandeld.

Boek ‘De Hormonenmaffia’ noemde namen

Jaak Vandemeulebroucke, lid van het Europees Parlement en zijn medewerker Paul Staes schreven er een boek over: ‘Het vlees is zwak’. Eerder schreven ze al ‘De Hormonenmaffia’ dat opzienbarend was omdat ze namen noemden van betrokkenen.

In 2011 werd op basis van De Hormonenmaffia een misdaadfilm gemaakt: Rundskop. De film won vele prijzen en werd ook genomineerd voor een Oscar. Uiteindelijk ging de Oscar naar een andere film.

Beheer
WP Admin