MF35. Foto: Bertil van Beek BoerenlevenAchtergrond

‘Ik kón deze MF niet laten staan’

De oude MF35 bleek van zijn vader te zijn geweest. Nu ploegt Jos Witte ermee. Hij is vooral blij met de goede instelmogelijkheden.

“Deze 35 kwam te koop op het moment dat ik vond dat ik genoeg oldtimers had. Er stonden er toen zo’n drie bij me in de schuur. Maar omdat ik vroeger bij mijn vader op zo’n trekker had gereden, kon ik hem niet laten staan”, vertelt oud-loonwerker Jos Witte (68) in Den Burg op Texel. “Pas later hoorde ik via via de geschiedenis van de trekker. Hij bleek ook nog eens écht van mijn vader te zijn geweest. Ach ja, Texel is ook niet zo groot natuurlijk. En als zo’n trekker het eiland niet verlaat, is de kans groot dat je hem weer tegenkomt.”

De MF35 was volgens Jos Witte een fijne trekker voor het lichte werk - Fotos: Bertil van Beek

De MF35 was volgens Jos Witte een fijne trekker voor het lichte werk – Fotos: Bertil van Beek

“Mijn vader had een loonbedrijf en er stonden altijd vrij veel trekkers. Rond die tijd volgens mij zo’n 8. Specifieke herinneringen aan deze heb ik dan ook niet. Wel weet ik nog dat het een fijne trekker was voor het lichte werk. Stro en hooi persen, eggen, kunstmest strooien, wat hooi harken en natuurlijk maaien met een van de eerste cyclomaaiers. De motor van de 35 was bij aankoop niet goed meer, maar daar was de prijs ook naar. Samen met Nico Schipper, een vriend van me, heb ik de motor uitgebouwd en een motorrevisiebedrijf heeft de zuigers en cilinders weer in orde gemaakt. Daarna hebben wij samen de motor weer opgebouwd.”

Oud-loonwerker Jos Witte (68) in Den Burg (Texel).

Oud-loonwerker Jos Witte (68) in Den Burg (Texel).

“Ik heb nu nog deze twee oude Massey Fergusons en één nieuwere Fendt 716. Daarmee doe ik voor de hobby nog wat loonwerk. De oldtimers gebruik ik beide voor wedstrijden. Met de 35 ploeg ik door het hele land. Dat is echt een sociale aangelegenheid hoor, we hebben met elkaar altijd veel te bepraten. Deze MF is ideaal voor het ploegen. Je kunt de diepte heel precies instellen met een stang die door veren en hydrauliek reageert op de weerstand van de grond. Met een hendeltje kun je dat zelf heel precies regelen. 18 centimeter diep is dan ook echt 18 centimeter en geen 20.”

Dit artikel is te lezen in Boerderij 14 van dinsdag 2 januari en is onderdeel van de rubriek Trekker uit mijn jeugd

Beheer
WP Admin