Same Minitauro 55 uit 1972 - Foto: Twan Wiermans BoerenlevenAchtergrond

‘De Same was erg modern in zijn tijd’

Bij aanschaf was er twijfel tussen een MF en een Same met meer moderne snufjes. Het werd uiteindelijk toch de Same.

“Mijn Same Minitauro 55 uit 1972 is door mijn vader nieuw gekocht toen ik 3 jaar oud was. Hij kocht hem voor 12.000 gulden bij landbouwbelang Put, een coöperatieve dealer. Er is zowel een hoge, midden als lage versnelling mogelijk. Daardoor heeft hij twaalf versnellingen vooruit en vier achteruit. Er zitten twee hydraulische aansluitingen op, handgas en een hefinrichting in het stuur. In die tijd was hij verschrikkelijk modern.”

Same Minitauro 55 uit 1972. - Foto's: Twan Wiermans

Same Minitauro 55 uit 1972. – Foto’s: Twan Wiermans

“Tegenwoordig gebruik ik de trekker op mijn eigen bedrijf alleen nog maar voor het brengen van water naar het jongvee, het spuiten van mais, hooi- en strorijden en eventueel onderhoud aan afrasteringen. Vooral de kinderen van vakantiegasten vinden het geweldig om met me mee te rijden. Als ik de trekker start om water te brengen naar het jongvee, dan staan de kinderen al te springen om een van de twee stoeltjes die de trekker rijk is.

Juist de moderne snufjes en al die versnellingen maakten dat mijn vader de eerste weken vaak verzuchtte dat hij misschien beter de MF had kunnen nemen, waarover hij ook had getwijfeld. Dat trok gelukkig snel bij. Ik denk juist dat als deze trekker al die snufjes en de hydrauliek niet had gehad, we hem nu niet meer zouden hebben. Dan was hij simpelweg op het bedrijf niet meer breed genoeg bruikbaar geweest. Mijn vader is nu 91 en hij vindt het nog steeds een goede aankoop.”

Naam: Roland Ploumen (48). Woonplaats: Scheulder, gemeente Eijsden-Margraten (Limburg). Functie: melkveehouder, samen met zijn vrouw Annemarie (40) heeft Roland 51 melkkoeien en daarnaast drie vakantiehuizen onder de naam ‘Logeren bij Laura’.

Naam: Roland Ploumen (48). Woonplaats: Scheulder, gemeente Eijsden-Margraten (Limburg). Functie: melkveehouder, samen met zijn vrouw Annemarie (40) heeft Roland 51 melkkoeien en daarnaast drie vakantiehuizen onder de naam ‘Logeren bij Laura’.

“Tegenwoordig is de reserveschudder de enige machine die er nog achter past. Als de trekker de andere machines alleen al zíet, dan staat hij bij wijze van spreken al op zijn achterwielen. Bijzonder vind ik wel dat hij eigenlijk nooit reparaties nodig heeft. Sinds 1972 is er één keer een nieuwe koppelingsplaat ingekomen, meer niet.”

Dit artikel is te lezen in Boerderij 48 van dinsdag 29 augustus en is onderdeel van de rubriek Trekker uit mijn jeugd.

Beheer
WP Admin