8 tips voor omgaan met schoonmoeders BoerenlevenAchtergrond

8 tips voor omgaan met schoonmoeders

Schoonmoeders hebben soms overal kritiek op. Met deze tips los je dat op en blijft het gezellig.

Wie trouwt met een boer, krijgt er het bedrijf bij, plus (meestal) zijn moeder. De onderlinge relatie zorgt vaak voor spanningen. Schoonmoeder heeft bijvoorbeeld altijd kritiek op de vrouw van haar zoon. En die zoon, tevens echtgenoot, is niet in staat er iets aan te doen. Hij zit in een vreselijke spagaat; hij wil zijn vrouw niet kwetsen, maar zijn moeder ook niet. En dus sudderen de verwijten door. Spanningen zijn misschien niet altijd en niet volledig te voorkomen, maar deels wel. Onderstaande handleiding legt uit hoe.

1.

Bedenk dat je schoonmoeder de moeder van je partner is. Zij is heel belangrijk voor hem, praat daarom niet negatief over haar. Stoom afblazen mag best, soms moet het zelfs, maar doe dat liever bij je eigen familie of vriendinnen.

2.

Is er iets dat je stoort, meld dat dan altijd in de ik-vorm bij je man. Zeg bijvoorbeeld niet: ‘Je moeder is een rotmens’. Zeg in plaats daarvan: ‘Ik word er zo verdrietig van als ze steeds op me moppert’.

3.

Ga conflicten niet zelf met je schoonmoeder bepraten. Dat kan echt het beste via je echtgenoot, ofwel haar zoon. Als jij verdrietig wordt van de situatie, zal hij dat ook worden. Zijn moeder kan daar niet tegen en zo ligt een gedragsverandering eerder binnen handbereik dan wanneer je meteen in de loopgraven gaat zitten.

4.

Verplaats je – hoe moeilijk ook – eens in de situatie van je schoonmoeder. Altijd was zij de belangrijkste vrouw op het bedrijf en nu ineens niet meer. Sommige schoonmoeders kunnen daar moeilijk mee omgaan. Hoe zou je dat zelf vinden? Wat kan helpen: benoem het, vraag haar er eens naar en toon begrip.

5.

Vraag haar eens hoe zij bepaalde zaken zou hebben gedaan. Hoe onhandig en dominant ze het ook brengt, bedenk dat ze op veel terreinen wel degelijk een bonk ervaring heeft. Dat wil overigens niet zeggen dat jij het vervolgens precies zo moet doen, maar door haar ernaar te vragen, erken je haar kennis. Dat kan deuren openen die tot dan toe potdicht zaten.

6.

Ga niet ineens alles veranderen. Wie introuwt op een boerenbedrijf, komt terecht in een web van bestaande gebruiken, waarden en normen. Die pats-boem willen veranderen, doet hen pijn. Neem de tijd om hun familiecode te leren kennen en voeg langzaamaan in wat je zelf belangrijk vindt.

7.

Moeilijk, maar het proberen waard: neem haar gedrag met een korreltje zout. Zit ze je met een verrekijker te begluren? Zwaai vriendelijk terug. Vind ze de rode overalletjes van je kinderen niks? Nou en! Heeft ze commentaar op je ongelapte ramen? Geef haar eens gelijk en zie wat het doet.

8.

Lukt het allemaal echt niet en lijd je er flink onder? Geef dan aan bij je partner dat je er erg ongelukkig van wordt en opper eens de mogelijkheid van een mediator.

Bekijk ook de 10 signalen van een burn-out op de boerderij en wat je eraan kunt doen.
Beheer
WP Admin