Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

1984: overzichtelijk op een rij met grupsysteem

Begin jaren zeventig was de varkenshouderij echt een professionele zelfstandige tak geworden. Vroeger waren varkens meestal onderdeel van een gemengd bedrijf; afvalverwerkers ‘voor erbij’.

Dat veranderde en de huisvesting veranderde mee. Van een donker hoekje in de schuur ging het naar gespecialiseerde stallen. Stro maakte daarbij plaats voor roostervloeren en soms, zoals op de foto uit 1984, een grupsysteem.

Zeugen lagen aan de band. Er waren systemen met schoftbanden en halsbanden, sommige bedrijven gebruikten beide. Op de foto staat de ene rij aan de halsband, de andere aan de schoftband. De banden zaten via een ketting aan een ring in de vloer vast.

Het bandsysteem zorgde weliswaar voor overzicht, maar het was ook arbeidsintensief. Regelmatig moesten de banden een gaatje losser, iets dat bij sommige dieren op de foto eerder had mogen gebeuren. - Foto: Misset

Het bandsysteem zorgde weliswaar voor overzicht, maar het was ook arbeidsintensief. Regelmatig moesten de banden een gaatje losser, iets dat bij sommige dieren op de foto eerder had mogen gebeuren. – Foto: Misset

Door zeugen op deze manier te huisvesten, kon de varkenshouder er aan de voorkant makkelijk langs voor het voeren. En omdat de dieren individueel waren gehuisvest, kon ieder dier naar behoefte worden gevoerd. Aan de achterkant werd de mest afgevoerd en was de controle op zaken als witvuilen eenvoudig. Alle dieren lagen immers op een rij, het overzicht was optimaal.

De ventilatie gebeurde op de foto nog vrij simpel; boven de ramen konden inlaatroosters open. De schuine bakken zorgden ervoor dat de verse lucht niet meteen op de dieren viel, maar eerst bovenlangs het plafond werd geleid, om later geleidelijk neer te komen.

Dit artikel is te lezen in Boerderij 52 van dinsdag 26 september en is onderdeel van de rubriek Zo ging het toen.

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Beheer
WP Admin