Knapperend vuur in de kachel. - Foto: ANP BoerenlevenOpinie

‘Mooie maar loodzware kachel op voergang zetten?’

We hebben er plezier van, maar op het plaatje stond de houtkachel in de duinen en op de voergang. Hij is echter niet te tillen, zo zwaar.

Reclames zijn misleidend, ik weet het. Ik was op zoek naar een mooie buitenkachel. Eigenlijk een vuurschaal, maar omdat het vaak waait bij ons en we tussen de gebouwen zitten, zou de rook te vaak voor te veel overlast zorgen. Dus dan een kachel met schoorsteen.

Op zoek naar de ware kachel, mét pizzaoven

Werkelijk álle websites heb ik bekeken op zoek naar de ware kachel met pizzaoven en natuurlijk een fraai uiterlijk. Uiteindelijk, na lang zoeken, had ik een heel mooie van cortenstaal gevonden. Dat is staal dat direct verroest als je het buiten zet. Dat is precies de bedoeling en het staat mooi in onze tuin. De prijs hield me eigenlijk tegen, want ze zijn niet goedkoop.

Gelukkig maar, want al bladerend in Landleven, dat één grote droom maakt van het buitenleven, zag ik ineens dé kachel staan. Iets goedkoper en met een schoorsteen, pizza-oven, pizzasteen voor in die oven en een bbq-rooster. Aangeboden aan mij op een prachtig plaatje met mensen van mijn leeftijd die midden in de ruige duinen een heerlijke avond doormaken. Zo’n stoere robuuste cortenstalen houtkachel en allemaal blije mensen eromheen in van die Noorse truien en stevige schoenen, die comfortabel op een boomstam zitten en lachen en proosten op het leven. Perfect dus voor bij ons in de tuin.

Kachel stond prachtig op voergang veebedrijf

Op de site van de kachel hadden ze een nóg overtuigender plaatje staan; de kachel stond prachtig te branden op de voergang van een melkveebedrijf. Paar koeien op de achtergrond, zelfs Henk kon geen nee meer zeggen.

Op de kachel stond een beeldig oud steelpannetje waar, denk ik er zelf bij dan, melk stond op te warmen voor in de koffie die ze in stoere Boer zoekt Vrouw-achtige mokken zouden schenken. Mooie picknicktafel en weer mensen van mijn leeftijd in dik gebreide truien met een heerlijk Landleven-motief. Hebben dus.

‘Kachel schijnt 40 jaar mee te gaan, maar … hij is loodzwaar!’

Hoppakee, besteld en een paar dagen later werd-ie geleverd. En niets is minder waar: het is een heerlijke kachel. We hebben er al pizza’s mee gebakken, pannenkoeken en koekjes. Marshmallows, broodjes en worstjes zijn er al op verwarmd. De kinderen uit de buurt, FJ en ikzelf zijn er gek mee. Het vuurtje is zo aangemaakt, er is weinig last van rook en hij is prachtig verroest. Hij schijnt daardoor zeker 40 jaar mee te gaan. Die uitdaging ga ik graag met deze kachel aan. Maar één ding: heel mooi hoor, die duinen en de voergang, maar de kachel is niet van z’n plek te krijgen als je alleen bent. Lood- en loodzwaar. Met ons tweeën kunnen we hem verschuiven, maar meer ook niet. Als ik hem ooit uit de tuin wil hebben, dan pak ik de verreiker er wel bij. Dus dat plaatje bij de duinen? Het is niet een kachel die je op een mooie zomeravond meeneemt. Maar dat zie je dan weer niet op

de reclame. Dat is ook altijd te mooi om waar te zijn.

‘De kachel is niet van z’n plek te krijgen als je alleen bent. Lood- en loodzwaar. Met ons tweeën kunnen we hem verschuiven, maar meer ook niet. Als ik hem ooit uit de tuin wil hebben, dan pak ik de verreiker er wel bij.’

Beheer
WP Admin