Opvolger-winnaar Rick Baats met zijn reisgezelschap - Foto: Rick Baats BoerenlevenOpinie

‘In 50 dagen de wereld rond’

Winnaar van de Opvolgerswedstrijd Rick Baats reist de wereld rond in 50 dagen. Hij prijst zich gelukkig dat hij, ondanks protest van zijn ouders, toch de landbouwkant opging. ‘Die beslissing heeft me verder gebracht dan ik ooit durfde dromen.’

Met het gewonnen Nuffield Scholarship ben ik gaan reizen. Het Nuffield-traject kenmerkt zich in het delen en uitwisselen van kennis van verschillende landen, om dit vervolgens in eigen land en sector te toe te passen. Om dit vorm te geven hebben de scholars de mogelijkheid om op ‘G.F.P.’ te gaan. Dit zogenoemde Global Focus Program geeft de deelnemers de kans om in kleine groepen in zes weken zes verschillende landen te bezoeken.

De komende tijd zal ik met een groep van tien mensen, met acht verschillende nationaliteiten, de wereld bereizen. We beginnen in Singapore, het financiële hart van Azië. Maar we gaan ook naar landen als de Filipijnen, Duitsland, Engeland en Amerika. Mijn focus zal bij dat alles liggen op China.

Unieke reis

Het unieke aan deze reis is de mogelijkheid om in een korte tijd inzicht te krijgen in de uitdagingen die spelen op zowel nationaal als lokaal niveau. Wat opvalt is dat de problemen sterk overeenkomen met de problemen die we in Nederland zien. Variërende prijzen, oprukkende (stedelijke) bebouwing, arbeidskrachten die naar de steden trekken, een vergrijzing in de sector en jeugd die steeds minder geïnteresseerd is in de landbouw. Waarom zouden ze immers lange dagen maken op hete akkers, als ze ook in fabriekshallen met airco kunnen werken?

Rick Baats (rechts) met zijn internationale reisgezelschap voor de komende weken. De wereldreis start in Singapore. - Foto: Rick Baats

Rick Baats (rechts) met zijn internationale reisgezelschap voor de komende weken. De wereldreis start in Singapore. – Foto: Rick Baats

Jeugd is verbinding kwijt

Deze onderwerpen spelen ook een rol in de Nederlandse landbouw. Jeugd die steeds minder geïnteresseerd is in een baan in de landbouw. Ze zijn vaak de verbinding kwijt met het platteland en zien de mensen vaak maar als ‘boeren’. Zelf heb ik ooit ook de afweging gemaakt om uiteindelijk toch te kiezen voor het agrarische onderwijs, ook al kwam ik niet van een agrarisch bedrijf. Ik voelde dat hier mijn passie lag en ben die, ondanks wat protesten van mijn ouders, toch gaan volgen.

Topondernemers ontmoeten

En die beslissing heeft me verder gebracht dan dat ik ooit had durven dromen. Inmiddels heb ik een drietal buitenlandse stages doorlopen in Canada, Nieuw-Zeeland en Frankrijk. Ik heb met veel passievolle ondernemers gesproken die urenlang met de grootste overtuiging kunnen praten over sperziebonen en koeien. Trotste boeren die met al hun ziel en zaligheid hun bedrijf runnen en betrokken zijn met hun omgeving. De komende tijd mag ik onder de vlag van Nuffield de wereld bereizen en nog meer van deze topondernemers ontmoeten.

‘In het buiteland krijgen we lof en complimenten voor onze manier van werken’

Zeker wanneer je in het buitland bent merk je de kracht en innovatie van de Nederlandse landbouw. Waar we in ons eigen land soms de connectie lijken te zijn verloren met ons voedsel en de producenten hiervan, krijgen we in het buiteland lof en complimenten voor onze manier van werken.

Daarom ga ik mij tijdens mijn Nuffield Scholarship richten op hoe we de kloof tussen producenten en consumenten kunnen verkleinen, zodat we hopelijk onze ‘boeren’ weer wat meer gaan waarderen.

‘Tip: pak die kansen’

Aan de jeugd zou ik willen zeggen: ‘Pak de kansen die er zijn, het kan je naar plekken brengen waarvan je nooit had gedacht er te komen’. De agrarische sector is een prachtige, innovatieve en technische werkomgeving met vele uitdagingen. Kansen zijn er volop. Laat daarom de kans niet lopen en meld je aan voor De Opvolger, het is een unieke ervaring die je niet wilt missen.

Beheer
WP Admin