Gerard en Janine Hakkert - Foto: Ton Kastermans Fotografie BoerenlevenAchtergrond

‘Hij is een lieve vader die veel met de kinderen onderneemt’

Samen wonen en werken op hetzelfde erf, wat doet dat met de relatie tussen man en vrouw? Gerard en Janine Hakkert vertellen wat het voor hen betekent.

Gerard (39) en Janine (37) Hakkert wonen met hun vier kinderen in Tricht (Gelderland). Ze hebben een bedrijf met 150 melkkoeien en diverse nevenactiviteiten. Zo ontvangen ze groepen, verhuren ze een vergaderruimte en verzorgen ze boerderijeducatie.

Gerard

“Met de komst van onze vierde werd het lastiger om alles te plannen en sindsdien werken we samen op de boerderij. Vooral voor de kinderen is dit relaxter. Ik doe het melkveebedrijf, Janine springt bij en doet de nevenactiviteiten. Daarin zijn we een team. Als ze een groep ontvangt, dan neem ik de kinderen over. De kinderen hebben hier alle vrijheid om te ravotten of te knutselen in de werkplaats. Ze kunnen skelteren en met een schepnetje kikkertjes en salamanders uit de sloot scheppen. In de kinderen herken je dingen die je vroeger zelf deed. Famke is precies haar moeder: heel creatief.”

‘Zij doet de huishouding en als het moet, pak ik de stofzuiger’

“De huishouding doet Janine. Als het moet pak ik de stofzuiger, maar meestal is dat niet nodig. Ons ritme wordt bepaald door het melken, dus Janine kookt en eet met de kinderen als ik aan het melken ben. Mocht er een keer iets zijn waardoor ze niet kan koken, dan red ik me. Ik ben geen kok, maar ik kan pannenkoeken bakken, en anders vind ik een oplossing. Bij ons loopt alles altijd anders. Zo heb ik gisteravond besloten dat ik vandaag zou grasmaaien. Janine kan daar soepel mee omgaan. We denken over veel dingen hetzelfde. Ruzie hebben we zelden. Als er eens iets is, dan zeg je even niks en dan trekt het wel weer bij.”

Gerard en Janine Hakkert. - Foto: Ton Kastermans Fotografie

Gerard en Janine Hakkert. – Foto: Ton Kastermans Fotografie

Janine is gastvrij en goed in het picobello verzorgen van de vergaderingen. Ze geeft het ene moment een rondleiding als vergaderbreak, en dan weer is er een klas van 30 kinderen voor schooleducatie. Ze past haar benadering en dat wat ze vertelt aan aan de groep. Ze vertelt de echte verhalen, dus ook waarom ze iets zo doen zoals ze het doen.

“Doordat we veel mensen op het erf ontvangen is mijn sociale leven verrijkt. Ik vind het leuk en zinvol om mensen het boerenleven te laten ontdekken, ook al vergt het ontvangen van groepen aanpassingen aan mijn werkzaamheden.”

‘Doordat we veel mensen op het erf ontvangen is mijn sociale leven verrijkt’

“Ieder jaar gaan we twee keer een weekend weg. Een weekend met de vriendengroep en een weekend met ons gezin. Dan hebben we even tijd voor elkaar. We houden van actieve vakanties; als we gaan, willen we wat gezien hebben. Tussendoor pakken we wel eens een dagje uit, dan gaan we naar Lisse om bloembollen te kijken en rijden we door naar de zee. Op een mooie zomerdag pak ik de rubberboot van de jongens en gaan we naar het natuurplasje hier dichtbij. Dat kan dan ook weer als zelfstandig ondernemer.”

Janine

“Tot Tjeerd geboren werd, werkte ik buitenshuis, bij de Rabobank. Ik wilde erg graag meer bij de kinderen zijn en minder hoeven te plannen en regelen. Doordat ik gelijk aan de slag ging met de nevenactiviteiten, zoals het verhuren van de vergaderlocatie en het ontvangen van groepen, kreeg ik het niet rustiger. Wel kan ik nu flexibeler zijn; ik kan makkelijker bijspringen. We hebben structuur, maar het loopt nog wel eens uit.

Ik ontvang mensen, geef excursies en verzorg de lunches. We doen ook veel aan schooleducatie en educatieve kinderfeestjes. We hebben er net eentje gehad, ik ruik nog naar het broodjesbakken boven een kampvuurtje.”

‘We kennen elkaar van zo’n soort vriendengroep als uit het programma ‘Brommers kiek‘n”

“We zijn nu dertien jaar getrouwd, we kennen elkaar van een vriendengroep van vroeger, zo’n soort groep als uit het programma ‘Brommers kiek’n’. Het duurde een tijdje voordat de vonk oversloeg. Gerard heeft het bedrijf van zijn ouders overgenomen. Mijn ouders hadden ook een agrarisch bedrijf. Het trekt toch. Ik vind het een voorrecht om hier te wonen en te werken. De kinderen hebben hier de vrijheid om hutten te timmeren en bruggen te bouwen.

Bij het runnen van een melkveehouderij komt een heleboel kijken en ik vind het knap zoals Gerard dat doet. Hij is een lieve vader die veel met de kinderen onderneemt en de jongens vaak op de trekker meeneemt. In Sjoerd herken ik zijn vader; dol op dieren en zorgzaam.”

‘Hij houdt van structuur en netheid, in de stal is het altijd netjes’

“Gerard is goed in het vooruit plannen. Zelf heb ik mijn meest creatieve ideeën altijd op het laatste moment. Soms echt op het allerlaatste moment. Daar zijn we allemaal aan gewend en het komt ook altijd goed. Gerard houdt van structuur en netheid. Hij kan wel eens mopperig worden als het rommelig is. In de stal heeft hij het ook altijd netjes. Het is hier vaak hollen, dan kies ik ervoor om achter en buiten alles netjes te hebben. Dat is je visitekaartje. Binnen komt dan wel weer.

Wij zitten vaak op één lijn en hoeven niet alles tegen elkaar te zeggen, we doen als vanzelf dingen voor of met elkaar. We zijn vrijwel de hele dag samen. Ik vind dat gezellig. Natuurlijk moet je je aan elkaar aanpassen, maar ik moet er niet aan denken dat Gerard vrachtwagenchauffeur was en ik hele dagen alleen thuis zou zijn met de kinderen. Ik vind het juist bijzonder om als gezin zoveel samen te zijn en sámen de kinderen op te voeden.”

Dit artikel is te lezen in Boerderij 24 van dinsdag 14 maart en is onderdeel van de rubriek Man & Vrouw.

Beheer
WP Admin