Foto: Robin Britstra BoerenlevenOpinie

‘FJ doet opa na, niet zijn vader’

Omdat zijn vader vaak binnen zit om problemen op te lossen, doet onze zoon vooral zijn opa na. Die zit immers buiten op de trekker en de shovel.

Rapport maken. In de communicatiebenadering NLP waar ik erg van gecharmeerd ben, is het een van de belangrijkste dingen. Rapport – je spreekt het uit zonder de laatste t – houdt in dat je op zoek gaat naar iets gemeenschappelijks als je met een ander communiceert. We zijn immers kuddedieren. Let maar eens op als je in een kring zit op een verjaardag of bij een studiegroep of vergadering. Of misschien nu wel aan de koffietafel. Mensen die met elkaar in gesprek zijn, zitten doorgaans in dezelfde houding. Benen over elkaar, handen los of armen gekruist, zelfde manier van praten (dialect!) en zelfde woordgebruik. Allemaal onbewuste gedragingen die ervoor zorgen dat we beter en lekkerder met elkaar kunnen communiceren.

Bij ons in het gezin is er één in het bijzonder die dat erg gemakkelijk doet: FJ. Hij raakt moeiteloos met bekende en onbekende mensen in gesprek, puur omdat hij altijd wel een gezamenlijk aanknopingspunt vindt. En ’s avonds in bed, als alles van die dag nog even de revue passeert, kan hij met exact de juiste intonatie en woorden iemand nadoen. Dit maakt het een makkelijke prater zoals dat zo mooi heet.
Hij doet veel mensen na, natuurlijk ook zijn vader en zijn opa. Boer-zijn is momenteel superstoer en hij wil elke dag heel hard werken. Voer mengen, kalfjes voeren en vooral met de shovel rondrijden. De traptrekker met voorlader doet prima dienst en tot en met het geluid van een hoog toerental speelt hij uren achter elkaar ‘boertje’.

‘Boer-zijn is superstoer, onze zoon speelt uren achter elkaar ‘boertje’

Toen ik daar eens goed naar ging zitten kijken, besefte ik ineens iets wat mij eigenlijk droevig maakt. Hij deed niet zijn vader na. Nee, hij imiteert meest het werk dat opa nog op de boerderij doet. Die zit immers buiten op de trekker en de shovel. Zijn vader zit steeds vaker binnen. Aan de telefoon, achter de laptop, met de iPad bij de hand. Of is op pad naar allerlei instituten en mensen uit de zakelijke agrarische dienstverlening. Alles om maar door de crisis van de melkveehouderij heen te komen. Nu hebben we een probleem met RVO.nl, I&R, CRV Veemanager en ZuivelNL. Henk baalt er enorm van en FJ merkt dat natuurlijk. Hij vraagt uiteraard waarom papa boos is. Henk probeert het uit te leggen: koeien naar de slacht, koeien wel op tijd van het bedrijf, niet op tijd afgemeld door het slachthuis. En waarom de koeien dan naar de slacht moeten? Nou, dat is omdat mensen in Den Haag er iets van vinden en het dan niet goed regelen, daarom.

‘Waarom is papa boos? Nou, omdat mensen in Den Haag er iets van vinden en het dan niet goed regelen’

We zien FJ deze informatie verwerken, zijn ogen schieten heen en weer tussen Henk en mij. “Nou”, zegt hij, “ik snap het niet, maar ik ga dan nu heel boos kijken.” Ik hoop dat Henk heel snel een heel ander beeld van het prachtige beroep van melkveehouder kan laten zien aan de volgende generatie.

Beheer
WP Admin