- BoerenlevenAchtergrond

‘De helft zit hier in de schulden’

Als vrouw alleen is het lastiger boeren in Frankrijk. Een lening krijgen is moeilijk, het machogedrag irritant en de schulden zijn hoog.

Vanessa Vialettes runt in haar eentje een biologisch akkerbouwbedrijf van 149 hectare in Albi, Zuid-Frankrijk. Daarvoor werkte ze in het personeelsmanagement, maar dat beviel na tien jaar niet meer. “Ik wilde onafhankelijk zijn.”

Hoe heb je dat aangepakt?

“Ik nam het bedrijf over van mijn vader en kocht er het bedrijf bij van mijn gepensioneerde oom en tante. De bedrijven waren gangbaar, ik maakte ze biologisch. Ik verbouw granen, kikkererwten, saffloer en boekweit. Mijn doel is om mijn producten uiteindelijk rechtstreeks aan de consument te verkopen.”

Wat is typisch voor de boerenbedrijven in jouw regio?

“Het gebied is niet zo vruchtbaar als andere delen van Frankrijk. De bedrijven zijn daarom erg verschillend en gevarieerd. Ik doe aan akkerbouw, maar er zitten hier ook veel schapenhouders die schapen melken om er de beroemde Rocquefort-kaas mee te maken. Ook wijngaarden zitten hier veel.”

‘Agrarische gezinsbedrijven in de schulden zijn een groot probleem hier’

Hoe succesvol zijn agrarische gezinsbedrijven in je omgeving in het algemeen?

“Ik schat in dat de helft er goed van kan leven, maar de andere helft niet. Die zitten in de schulden, dat is een groot probleem hier. Het maakt je kwetsbaar voor de grillen van de wereldmarkt.”

Wat vind je aantrekkelijk aan wonen op een boerderij?

“Het is geweldig om te zien hoe de natuur voor ons werkt. We zaaien en staan verder alleen maar te kijken hoe de zaden ontkiemen, groeien en zich ontwikkelen. Ik vind het prachtig dat een piepklein zaadje kan uitgroeien tot een grote, robuuste plant.”

Wat vind je een nadeel van wonen op een boerderij?

“De natuur kan soms wreed zijn en al mijn werk in een paar seconden vernietigen. Denk aan een flinke storm vlak voor de oogst. Als je pech hebt, is in één klap het werk van een heel jaar voor niets geweest.”

Vanessa Vialettes wilde onafhankelijk zijn en besloot het ouderlijk bedrijf in Zuid-Frankrijk over te nemen. Nu heeft ze 149 hectare. Het managen daarvan verschaft veel voldoening, maar de financiële zorgen zijn groot. - Foto: Vanessa Vialettes

Vanessa Vialettes wilde onafhankelijk zijn en besloot het ouderlijk bedrijf in Zuid-Frankrijk over te nemen. Nu heeft ze 149 hectare. Het managen daarvan verschaft veel voldoening, maar de financiële zorgen zijn groot. – Foto: Vanessa Vialettes

Wat is de grootste uitdaging waar boeren in jouw regio mee te maken hebben?

“De schulden. Gezinsbedrijven zijn aan het verdwijnen, nieuwe boeren zitten vaak geïsoleerd op grotere bedrijven, omdat ze nou eenmaal groot moeten beginnen. Anders krijgen ze de investeringen er niet uit. Bedrijven zijn daardoor zwaar gefinancierd en kwetsbaar voor prijsschommelingen. Nieuwe bedrijfsmodellen, zoals biologisch werken, zijn winstgevender. Je ziet het aantal toenemen, maar het zijn er nog steeds maar heel weinig.”

Wat maakt je aan het lachen?

“Ik word blij van allerlei innovaties in de landbouw, zoals het uitproberen van nieuwe rassen of het terugvinden van oude rassen en die weer nieuw leven inblazen. Dit jaar ben ik bijvoorbeeld begonnen met saffloer. Daar wordt saffloerolie van gemaakt voor allerlei doeleinden. De plant is niet erg bekend, maar hij is enorm sterk en degelijk. Ik moet er nog veel over leren, maar ook dat vind ik leuk.”

‘Vrouwen zijn niet voorbestemd om alleen de administratie en het huishouden te doen’

Waar wordt je boos om?

“Ik ben een feminist en ik kan niet tegen het machogedrag dat je veel ziet in de agrarische sector. Een vrouw kan net zo goed een boerenbedrijf runnen als een man. Vrouwen zijn niet voorbestemd om alleen de administratie en het huishouden te doen.”

Is er in jouw regio gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen?

“Frankrijk is niet de kampioen op dit gebied. Vrouwen verdienen gemiddeld 20% minder dan mannen en voor alleenstaande vrouwen die een agrarisch bedrijf willen runnen, is het ook moeilijker om een lening te krijgen van de bank.

Helaas, ook in 2017 wordt van vrouwen vooral verwacht dat ze voor de kinderen en de huishouding zorgen en het eten koken. Als een vrouw andere interesses heeft, wordt dat niet erg gewaardeerd. De mentaliteit verandert maar langzaam.”

Ondersteunt jullie overheid de agrarische sector?

“Onze boeren worden gesteund door Europa. Zonder die steun zijn de meeste bedrijven niet winstgevend. Door allerlei financiële en agrarische crises is de steun wel verminderd. Daardoor is de positie van veel boeren verzwakt.”

‘Ik heb vaak slapeloze nachten, omdat ik het somber inzie’

Vertel eens iets over jezelf wat niemand anders weet …

“Ik ben zelfverzekerd en heb een sterk karakter, daardoor twijfel ik er niet aan dat ik zal slagen als akkerbouwer. En toch heb ik vaak slapeloze nachten, omdat ik de toekomst somber inzie. Boer zijn is geweldig, maar ik ben wel alleen met mijn zorgen en financiële lasten.”

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Farmers Weekly en is te lezen in Boerderij 35 van dinsdag 30 mei. Het is onderdeel van de rubriek Boerinnen Wereldwijd.

Beheer
WP Admin