Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

Zeugen aan de band: goedkoop en overzichtelijk

Nog niet eens zo heel lang geleden was dit de gebruikelijke manier om dragende zeugen te huisvesten: ze werden aangebonden.

De foto is gemaakt in 1990, een verbod op dit systeem kwam er in 2002. Zeugen werden gefixeerd door ze een borstband om te binden die met een ketting aan een ring in de vloer zat. Oudere zeugen waren makkelijk aan te binden, gelten die voor het eerst de band omkregen, schreeuwden meestal moord en brand en hingen achteruit aan de ketting. Tot ze er na een paar uur aan gewend waren en zich er letterlijk bij neerlegden.

Tekst gaat verder onder de foto.

Met aanbinden waren per vierkante meter veel dieren te houden tegen weinig kosten. In 2006 werd deze manier van huisvesting verboden omdat het dierenwelzijn teveel werd aangetast. - Foto: Misset

Met aanbinden waren per vierkante meter veel dieren te houden tegen weinig kosten. In 2006 werd deze manier van huisvesting verboden omdat het dierenwelzijn teveel werd aangetast. – Foto: Misset

Omdat zeugen tijdens de dracht in conditie toenamen, moest de riem regelmatig een gaatje losser. Zeugen lagen met de achterkant naar elkaar toe, op sommige bedrijven lagen ze zelfs bijna tegen elkaar aan. Zo konden ze de mest goed door de roosters trappen en bleven ze schoner. Een nadeel was dat eventuele witvuilers elkaar eenvoudig konden besmetten.

Hoewel aanbinden tegenwoordig als bijzonder dieronvriendelijk wordt beschouwd, was er destijds goed over nagedacht. Het systeem was relatief goedkoop en door een minimum aan buizen erg overzichtelijk.

Dit artikel is te lezen in Boerderij nr. 30 van dinsdag 25 april en is onderdeel van de rubriek Zo ging het toen

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Beheer
WP Admin