Foto: Jan Willem Schouten BoerenlevenAchtergrond

Smartphone: ‘Zit je nou alweer op dat ding?’

Varkenshoudster Mareille Oort heeft niet altijd goed bereik.

“Sinds kort gebruik ik de smartphone voor het managementprogramma van de varkens; de voerstations zitten erop. Hoe het bevalt, moet nog blijken. Het lijkt handig om bij de zeugen gelijk te kunnen checken of er iets is. Hebben ze genoeg eten gehad? We kunnen de uitval in de kraamstal en de dekkingen in de schuur al in de telefoon zetten. Het hoeft niet meer eerst op papier en later in de computer.”

Mareille Oort (30). Plaats: Drijber (Dr). Bedrijf: Met echtgenoot Rense 400 zeugen, tevens akkerbouw, mechanisatie en loonbedrijf. Foto: Jan Willem Schouten

Mareille Oort (30). Plaats: Drijber (Dr). Bedrijf: Met echtgenoot Rense 400 zeugen, tevens akkerbouw, mechanisatie en loonbedrijf. Foto: Jan Willem Schouten

Nieuws lezen

“We hebben de smartphone altijd bij ons. Ik gebruik hem in de schuur en voor het alarm als we op visite zijn.

Thuis lees ik het nieuws en de vakbladen, maar ik wil er voor waken dat ik niet constant op de telefoon zit. We zeggen tijdens het eten wel eens ‘zit je alweer op dat ding’, maar ruzies hebben we er niet over.”


Beter op de vaste lijn

“Er is hier een groot probleem met het bereik, je kunt ons beter op de vaste lijn bellen. Als een vertegenwoordiger belt en je bent in de schuur, moet je naar buiten voor bereik. Vodafone en KPN doen niets aan de slechte dekking.”

Wifi in de schuur

“In de schuur komt wifi, een dure zaak. Ik hoop op glasvezel, zodat ik niet langer het 4G-netwerk hoef te gebruiken. Whatsapp gebruik ik veel, maar wel selectief. Ik wil alleen in de noodzakelijke groepen zoals de familie-app. Zakelijk appen is handig, daarmee kan ik de vertegenwoordiger ook in het weekend bereiken. De batterij houdt het een dag vol, de smartphone ligt ’s nachts naast het bed aan de lader. Nu we het managementprogramma gebruiken, zal hij tussendoor wel moeten opladen.”

Dit artikel is het hoofdverhaal van het Paasthema ‘Smartphones op het boerenbedrijf’. Tot en met Pasen publiceert Boerderij diverse artikelen over dit onderwerp. Meer te lezen over dit thema in het dossier. Daar is ook de paaspuzzel en een kleurplaat te vinden.

Beheer
WP Admin