Foto: Jan Willem Schouten BoerenlevenAchtergrond

Smartphone: Twitteren en mailen op de trekker

“Een app met foto zegt vaak meer dan woorden”, aldus akkerbouwer Wim Francke.

“Nog maar twee jaar geleden kocht ik mijn Samsung-smartphone. M’n oude mobiel was toen pas versleten. Ik heb een akkerbouwbedrijf en werk nauw samen met mijn melkvee houdende broer en mijn neef, die varkens houdt.”

Naam: Wim Francke (49) Plaats: Biggekerke (Zld.) Bedrijf: met een broer en neef een vof met drie bedrijven: akkerbouw met mini-camping, 120 koeien, 180 zeugen en in totaal 160 hectare. Foto: Jan Willem Schouten

Naam: Wim Francke (49) Plaats: Biggekerke (Zld.) Bedrijf: met een broer en neef een vof met drie bedrijven: akkerbouw met mini-camping, 120 koeien, 180 zeugen en in totaal 160 hectare. Foto: Jan Willem Schouten

Sneller informatie delen

“We zijn ieder verantwoordelijk voor onze eigen tak. We zijn elkaars klankbord, achtervang en extra mankracht. Daar komt veel communicatie bij kijken. Met een smartphone is een appje of mailtje zo gedaan. Je brengt sneller meer informatie naar elkaar toe. Vroeger belde je, tegenwoordig app je meer. Een foto zegt vaak meer dan woorden.”

Ontvangst op het platteland

Bij het werk op het akkerbouwbedrijf is smartphonegebruik vaak wel handig. Het is heerlijk om na een dag op de trekker helemaal bij te zijn met je mail, registratiesystemen, Twitter en het nieuws. Vroeger deed je dat in de avond als je thuiskwam. Nu is dat niet meer nodig. Dan is het echt klaar.

De ontvangst laat weleens te wensen over in de omgeving. De volgende keer kies ik voor een andere provider. Op onze mini-camping is wifi goed geregeld, want dat is erg belangrijk voor de kampeerder. Maar een goed netwerk is op Walcheren niet overal het geval. Aan een goede ontvangst op het platteland wordt gewerkt door de gemeente Veere.”


In contact met melkrobot

“Bereikbaar zijn is belangrijk. Ik heb mijn smartphone bijna altijd bij me. Soms staat de melkrobot doorgeschakeld naar mij. Dan moet ik zeker bereikbaar zijn. Maar als ik hem bij me heb, zet ik hem ook weleens uit. Soms wil je gewoon even niet gestoord worden.”

Dit artikel is het hoofdverhaal van het Paasthema ‘Smartphones op het boerenbedrijf’. Tot en met Pasen publiceert Boerderij diverse artikelen over dit onderwerp. Meer te lezen over dit thema in het dossier. Daar is ook de paaspuzzel en een kleurplaat te vinden.

Beheer
WP Admin