Foto: Jan Willem Schouten BoerenlevenAchtergrond

Smartphone: Ook snel bereikbaar voor vriendin

“Gebruik mobiel neemt toe, maar ik ben er niet afhankelijk van”, aldus melkveehouder Koen Bolscher.

“Een stappenteller, de melkcontrole, de voorraad gras of de mest- en mineralenboekhouding; ik gebruik mijn mobiele telefoon steeds meer.”

Naam: Koen Bolscher (33) Plaats: Bornerbroek (Ov.). Bedrijf: 195 melkkoeien en 90 stuks jongvee op 65 hectare. Koen was tot halverwege vorig jaar NAJK-bestuurslid melkveehouderij. Foto's: Jan Willem Schouten

Naam: Koen Bolscher (33) Plaats: Bornerbroek (Ov.). Bedrijf: 195 melkkoeien en 90 stuks jongvee op 65 hectare. Koen was tot halverwege vorig jaar NAJK-bestuurslid melkveehouderij. Foto’s: Jan Willem Schouten

Bestuurswerk NAJK

“Afhankelijk wil ik me niet noemen, al moet ik toegeven dat ik tijdens mijn werk als bestuurder niet zonder kon. Op een rustmoment, bijvoorbeeld tijdens het mengen van voer of het wachten op een trage koe, pak ik toch al snel mijn mobiel. Destijds voor bestuurswerk voor het NAJK, nu is het vaker even spelen. Toch zie ik de telefoon vooral als hulpmiddel. Het zou vreemd zijn als je opeens zonder zou moeten, maar tegelijk moet het geen ramp zijn.”

Voicemail niet afluisteren

“Data kunnen helpen, maar mogen geen vervanging zijn van het vakmanschap. Als ik buiten druk ben, laat ik de telefoon ook wel eens een uurtje binnen liggen. Mijn voicemail legt, zoals je gemerkt hebt, klip-en-klaar uit dat ingesproken berichten niet worden afgeluisterd. Stuur maar een berichtje of probeer het later nog eens. Op die manier probeer ik de controle te houden.”


Familie-app

“Het gebruik van een mobiel is duidelijk een gewoonte. Dat merk ik ook om mij heen, zoals in de kroeg. Als er even geen gesprek wordt gevoerd, kijken mensen al snel op hun telefoon. Aan de andere kant maakt een mobiel communiceren ook weer gemakkelijker. Neem onze familie-app. Zo door de week wordt er aardig wat informatie via de app gedeeld. Ook mijn vriendin kan me via een berichtje snel bereiken. Roepen zoals mijn moeder vroeger deed, is niet meer nodig.”

Dit artikel is het hoofdverhaal van het Paasthema ‘Smartphones op het boerenbedrijf’. Tot en met Pasen publiceert Boerderij diverse artikelen over dit onderwerp. Meer te lezen over dit thema in het dossier. Daar is ook de paaspuzzel en een kleurplaat te vinden.

Beheer
WP Admin