Foto: Jan Willem Schouten BoerenlevenAchtergrond

Smartphone: Gesekst sperma moet raak schieten

Via de smartphone staat vleesveehouder Maurits Tepper continu in contact met de blaarkoppen.

“Die smartphone is een way of life geworden. Soms vergeet ik hem mee te nemen en zit ik een paar uur zonder. Dan voel ik me glad ongelukkig. Wat ik er allemaal mee doe? Veel, zowel privé als bedrijfsmatig. Als ik een schatting moet maken, zou ik zeggen: 60% voor het bedrijf.”

Maurits Tepper (37). Woonplaats: Roderwolde (Dr.). Bedrijf: met echtgenote Jessica een groeiend bedrijf met momenteel 35 Groninger Blaarkoppen op 50 hectare natuurterrein. Het vlees verkopen ze via hun webwinkel Eytemaheert.nl. Foto: Jan Willem Schouten

Maurits Tepper (37). Woonplaats: Roderwolde (Dr.). Bedrijf: met echtgenote Jessica een groeiend bedrijf met momenteel 35 Groninger Blaarkoppen op 50 hectare natuurterrein. Het vlees verkopen ze via hun webwinkel Eytemaheert.nl. Foto: Jan Willem Schouten

Sensor meet lichaamstemperatuur

“Via mijn smartphone sta ik bijvoorbeeld continu in contact met de koeien. Ze hebben een Agis SensOor in. De sensor in hun oor meet supernauwkeurig zaken als lichaamstemperatuur, herkauwgedrag en hoeveel ze lopen. Met de app kan ik op afstand zien of ze bijvoorbeeld ziek of tochtig zijn. Handig, want de dieren lopen niet bij huis maar in verschillende natuurgebieden. Met de app is dat geen probleem. Ik kan de tochtigheid zelfs per uur volgen, zodat ik precies het juiste inseminatiemoment kan bepalen. Ik gebruik gesekst sperma en dat is vrij duur. Dan wil je het liefst wel in één keer raakschieten.”


Bestelling webshop op telefoon

“Mijn vrouw heeft ook een smartphone. Daarmee heeft ze contact met klanten en beheert ze diverse social media. Via whatsapp houden we contact als ik weg ben. De bestellingen van de webshop komen bij ons allebei binnen. Als we samen aan tafel zitten, horen we soms achter elkaar ‘ping ping’, eerst op die van haar, dan op die van mij.”

Altijd bereikbaar

“Het nadeel van de smartphone is dat je veel intensiever contact hebt met de buitenwereld. Je staat als het ware altijd ‘aan’. Als je niet oppast, geeft dat heel veel druk. Mede daarom overwegen wij de bestellingen voor de webshop uit te besteden. Dan kan ik me weer helemaal focussen op de koeien.”

Dit artikel is het hoofdverhaal van het Paasthema ‘Smartphones op het boerenbedrijf’. Tot en met Pasen publiceert Boerderij diverse artikelen over dit onderwerp. Meer te lezen over dit thema in het dossier. Daar is ook de paaspuzzel en een kleurplaat te vinden.

Beheer
WP Admin