Foto: Jan Willem Schouten BoerenlevenAchtergrond

Smartphone: Appen over school en fosfaatrechten

Dagelijkse gang van zaken volgt melkveehouder Harold Onis op zijn smartphone.

“Mijn telefoon zit altijd in mijn broekzak. Ik kijk dan ook regelmatig in de stal op mijn smartphone. Dat gaat goed, omdat we daar wifi hebben. Ik woon samen met mijn vriendin bij een melkveehouder, om de hoek bij het bedrijf van mijn ouders. Daar werk ik veel op de boerderij en ik klus wekelijks bij op een melkveebedrijf in de omgeving.”

Naam: Harold Onis (24). Plaats: Harfsen (Gld.). Bedrijf: melkveehouderij met 75 melkkoeien. Foto: Jan Willem Schouten

Naam: Harold Onis (24). Plaats: Harfsen (Gld.). Bedrijf: melkveehouderij met 75 melkkoeien. Foto: Jan Willem Schouten

Administratie achter desktop

“Administratieve zaken voer ik het liefste thuis bij mijn ouders achter de computer in. Als ik tijdens het melken op het trappetje zit te wachten tot de koeien uit de melkstal zijn, gebruik ik mijn mobiel. Voornamelijk om nieuws via de app van nu.nl en Facebook te bekijken. CowVision bekijk ik dagelijks om de productie in de gaten te houden of hoe het met de krachtvoergift staat. Mijn mobiel is een ideaal middel om de dagelijkse gang van zaken in de gaten te houden.”


App-groepjes

“Met mijn studiegenoten en kameraden heb ik verschillende app-groepjes. Naast hetgeen dat we op school moeten leren, appen we ook met elkaar over actualiteiten. Zoals nu met fosfaatrechten. Als ik samen met mijn ouders aan de keukentafel niet alles over bijvoorbeeld fosfaatrechten begrijp, vraag ik gericht advies aan mijn klasgenoten van de hoge landbouwschool uit Dronten.”

Geouwehoerd via whatsapp

“Taaie artikelen over wetsvoorstellen omtrent fosfaatrechten moet ik soms 3 keer lezen en dan is het nog best ingewikkeld. Er is altijd wel iemand die weet hoe de vork in de steel zit. Daarnaast wordt er ook een hoop geouwehoerd via whatsapp. Allerlei foto’s en video’s gaan over en weer; gewoon om te lachen.”

Dit artikel is het hoofdverhaal van het Paasthema ‘Smartphones op het boerenbedrijf’. Tot en met Pasen publiceert Boerderij diverse artikelen over dit onderwerp. Meer te lezen over dit thema in het dossier. Daar is ook de paaspuzzel en een kleurplaat te vinden.

Beheer
WP Admin