Foto: ANP BoerenlevenOpinie

‘Eerst telefoon checken, dan koffie’

De smartphone is voor ons ideaal en onmisbaar. Al is het misschien overdreven dat ‘ie meegaat naar de wc.

“Goedemorgen, koffie?” Henk komt binnen en ploft neer op een stoel bij de eettafel. Ik pak de melk uit de koelkast om een lekkere cappuccino voor hem te maken met onze hypermoderne koffiemachine. Henk drinkt normaal in zijn eentje koffie en dan is dat een ideaal ding. Als we allebei thuis zijn, is het soms een beetje behelpen. Het is even wachten op ons kopje koffie als de machine voor twee moet zetten.

Dat is niet erg, want als Henk binnenkomt na een dagdeel werken in de stal, moet hij altijd eerst iets doen: alles op zijn telefoon bijwerken. WhatsApp, Facebook, het nieuws, Boerderij online en natuurlijk de mail. Als dat allemaal gecheckt is, pakt hij het lepeltje en roert in zijn koffie, terwijl hij nog naar zijn beeldscherm staart. Zo, tijd voor mij. O nee, wacht even, buienradar. Nou, daar zijn we weer. Ik ben inmiddels ook in mijn telefoon gedoken en merk amper op dat Henk alweer klaar is.

Smartphone biedt veel gemak

Eerlijk is eerlijk, zo gaat het er soms echt aan toe. Of dat een van ons even naar de wc gaat. Dan gaat de iPhone gewoon mee. Ik app Henk wel eens of hij bijna klaar is. Het is erg makkelijk, die smartphone. De weer-apps, de social-apps, de online koop-apps. Het biedt ons zoveel gemak. Ook onze agenda hebben we gedeeld met elkaar en nu kunnen we online plaats- en tijdonafhankelijk afspraken in onze gezamenlijke agenda zetten.

Mijn ouders wonen 120 kilometer verderop, hoe fijn is het om dan af en toe te kunnen beeldbellen? FJ is natuurlijk ook niet van gisteren en weet heel handig om te gaan met onze telefoons. Door hem de inlogcode te leren, weet hij al van verschillende cijfers hoe die eruitzien. Heel soms leert hij ons zelfs nog kleine handigheidjes op de telefoon.

‘Henk vindt de smartphone ook een uitvinding bij bijvoorbeeld een taaie koe’

Dat de boer van tegenwoordig veel met zijn smartphone bezig is, blijkt wel uit een korte rondgang langs mijn boerinnenvriendinnen. De meeste boeren komen binnen voor koffie of eten, maar eerst gaat die telefoon uit de zak.

Henk vindt de smartphone ook een uitvinding bij bijvoorbeeld een taaie koe. Zo is melken iets minder saai bij het wachten. Maar ook oppassen is gemakkelijk; we leggen de iPad met een speciale babyfoon-app bij baby Charlotte, en die koppelen we online aan onze telefoons. Als ze wakker wordt, belt ze ons feitelijk gewoon. Tot die tijd kunnen wij doorwerken. En als er eerder een bui aankomt dan verwacht, krijgen we een melding van de buienalarm-app. Ideaal.

Bellen haast overbodig geworden

Ik kan me een wereld zónder haast niet meer voorstellen. Wel weet ik nog, toen we elkaar tien jaar geleden leerden kennen, dat Henk een mobiele telefoon had die maximaal vijf sms’jes kon onthouden en elke dag lang aan de lader moest. Meer dan bellen kon ‘ie er eigenlijk niet mee. Nu hebben we een telefoon die zoveel kan, dat bellen haast overbodig is geworden.

Beheer
WP Admin