Foto: VPRO BoerenlevenOpinie

‘Brommers kiek’n’

Plattelandsjongeren werken hard en zijn betrouwbaar, maar zijn ook erg naar binnen gekeerd.

Een paar dagen geleden was er een leuke documentaire op televisie, met de beloftevolle titel Brommers kiek’n. Ik hoef u waarschijnlijk niet uit te leggen waar die titel voor staat, maar voor de stedelingen dan toch maar. Het is het zinnetje waarmee een plattelandse jongere het meisje van zijn dromen mee naar buiten vraagt.

Plattelandsjongeren in beeld

Toch gaat de documentaire daar nauwelijks over. Het gaat wel over plattelandsjongeren, over wat ze doen, wat hen bezighoudt en wat ze willen worden. Samengevat: ze willen boer of loonwerker worden, ze werken daar hard voor, ze drinken veel bier, ze zijn gek op crossauto’s, en hebben veel gemeenschapszin. Natuurlijk zijn er ook jongeren op het platteland die geen alcohol drinken, die schaken of gamen in hun vrije tijd, die veel vrienden in de stad hebben, en de hele wereld over reizen, maar daar ging het niet over. Het ging dus over een bepaalde groep jongeren, niet over allemaal. Als u de documentaire nog eens bekijkt dan zult u waarschijnlijk veel zaken herkennen, van uzelf of uw kinderen.

Foto: VPRO

Foto: VPRO

Verplicht naar het buitenland

Ik heb samen met collega’s ooit onderzoek gedaan naar jongeren en ‘drankketen’, en van daaruit was voor mij veel herkenbaar. Drankketen staat tussen aanhalingstekens, omdat er wel veel gedronken wordt, maar dat doen jongeren zonder keet ook. Het doel van zo’n keet is niet drinken, maar samenzijn, op een eigen plek, zonder veel toezicht van ouders en anderen die moeilijke vragen stellen. Niks mis mee, dat is goed op die leeftijd, en bierconsumptie los je niet op door de keet te verbieden.

Eén van de jongeren in de documentaire moet op stage naar het buitenland, naar Portugal, en hij ziet daar wel wat tegenop. Hij doet mbo-Groen, en dan is buitenland verplicht. Er wordt in de documentaire niet veel over gezegd, maar dat is een van de dingen die de Nederlandse landbouw zo goed maakt. De meeste boeren hebben een tijdlang in het buitenland gezeten, bij bedrijven met andere omstandigheden, andere productiemethoden, andere voorkeuren en andere doelen. Daar word je een goede boer van.

Kennismaken met een andere wereld

Er is nog een andere reden om blij te zijn met buitenlandse ervaring. Je wereldbeeld wordt anders, je leert dat mensen in andere landen, met ander eten en andere gewoontes, ook aardige mensen kunnen zijn. Daardoor word je een betere burger. Zowel de jongeren in de documentaire, als die in ons onderzoek, hadden dat wel nodig. Want ze zijn betrouwbaar, werken hard, en ze weten wat samenwerken is, maar ze zijn ook erg naar binnen gekeerd. En dan is alles dat anders is, meteen ook eng en bedreigend. Alleen daarom al zou het goed zijn om alle plattelandsjongeren, en de anderen ook, een poosje naar het buitenland te sturen. Op een andere soort van brommers kiek’n.

Beheer
WP Admin