Foto: ANP BoerenlevenOpinie

‘Koeien in paniek’

Ook bij ons is het raak, koeien zijn ineens in paniek. Wij weten echter de oorzaak wel: onze hond ziet er raar uit.

De Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) komt met een meldpunt voor koeien in paniek. Bij verschillende bedrijven zijn koeien gesignaleerd die om onverklaarbare reden overstuur zijn. Tot op heden staat men voor een raadsel.

Ook bij ons is het raak. Opeens hollen de koeien al schijtend door de stal. Maar wij weten wel waar het van komt. “Jouke! Bliksem! Stop!” Mijn man probeert boven het wilde geloei van de koeien en het blaffen van Jouke uit te schreeuwen.

‘Wie of wat is dit woeste creatuur dat over het voerpad van de koeien rent?’

Hond Jouke is gisteren gecastreerd. Het is een wonder dat hij zich nu alweer zo snel kan voortbewegen en daarbij ook nog zo’n herrie kan maken. Vol overgave wijdt hij zich aan zijn dagelijkse taak: blaffend heen en weer rennen, zodat de koeien zich bij de melkstal vervoegen. Het vee is aan dit ritueel gewend. Goedmoedig sjokken ze iedere keer naar de wachtruimte, totdat het hondenbeest zich weer stil houdt.

Maar vandaag is het anders. Jouke draagt een grote plastic kraag om zijn kop om hem te beletten aan de wond van zijn operatie te knagen. Wij lachen erom, maar voor de koeien is het een angstaanjagend beeld: wie of wat is dit woeste creatuur dat over hun voerpad rent?

Welsh Corgi Cardigan

Het grote voordeel van op een boerderij wonen, is dat je een hond kunt hebben. Mijn man had er nog geen, dus ik zag mijn kans schoon. Het liefst wilde ik een Welsh Corgi Cardigan, want die zien er zo koddig uit. Nu is dat geen argument waar mijn man gevoelig voor is, dus ik moest iets anders verzinnen. Toen ik op YouTube naar filmpjes van deze dure rashond zocht, vond ik opnames van Corgi’s die koeien aandreven. Ze bleken daar meesters in te zijn! Toen mijn man aanschouwde hoe deze dwergherdershondjes binnen de kortste keren hele kuddes koeien de melkstal injoegen, was hij verkocht.

Tekst gaat verder onder video.

Zo kwam Jouke in ons leven. Eigenlijk heette hij als puppy Justin Bieber, naar het popidool van de dochter, maar voor een Friese huishouding is zo’n naam niet vol te houden. Dus al gauw noemde iedereen hem Jouke. Jouke Bliksem. Hij was zo lief als ik van een Corgi verwachtte, maar koeien aanjagen, ho maar. Behalve ’s winters voor melkenstijd, als de koeien op stal staan, want dan is het een makkie.

Of dit nu een teken van domheid is, of dat het juist van hoge intelligentie getuigt, blijft de vraag. Maar uiteindelijk is het zijn enige taak geworden. Hij neemt die wel heel serieus en geen operatie, kraag of boze baas, brengt hem daarvan af.

Speculatie over koeienpaniek

“Jouke! Bliksem!” Ik maak een snoekduik, grijp hem in zijn nekvel en sleur hem het woonhuis binnen. Ondertussen wordt er volop gespeculeerd over de koeienpaniek elders in het land: 4G-netwerken worden genoemd als oorzaak. Of aardbevingen, aardstralen, hoogspanningsleidingen en roofvogels. Over gecastreerde Corgi’s heb ik niks gehoord.

Beheer
WP Admin