Boelo Jan en Annet Houwen - Foto: Hans Banus BoerenlevenAchtergrond

‘Tijd houden voor elkaar is belangrijk’

Samen wonen en werken op hetzelfde erf, wat doet dat met de relatie tussen man en vrouw? Boelo Jan en Annet Houwen vertellen wat het voor hen betekent.

Annet (35) en Boelo Jan (46) Houwen en hun kinderen Marinthe (4), Jan Boelo (2) en Jan Joost (2) wonen in Wedde (Gr.). Met Boelo Jans broer en ouders runnen ze een akkerbouw- en hoveniersbedrijf. Annet heeft een eigen bedrijf; ze verzorgt voor scholen de organisatie van bijscholing en zoekt sprekers voor ouderavonden en symposia.

Boelo Jan

“Annet kwam af en toe bij ons thuis, als vriendin van mijn zus. Op een verjaardagsfeest bij ons thuis in de schuur kwamen we echt aan de praat. Daarna bleven we wat e-mailen. Op een dag was ik dicht bij haar huis aan het snoeien. Ik heb haar toen een sms’je gestuurd: of je gaat met me uit, of ik kiep een kar met snoeiafval in je tuin … Dat was in 2001, in 2007 zijn we getrouwd.

Hoe we de boel samen regelen, hangt natuurlijk af van de tijd van het jaar. Nu gaan we ’s ochtends vrij gelijk op met onze vertrektijden, maar in het seizoen beginnen we om 7 uur en sta ik om half 6 op, zodat ik mee kan helpen met het aankleden van de kinderen en het smeren van het brood. Zeker toen Annet nog lesgaf, was het een heel gerace om allemaal om 7 uur de deur uit te kunnen. Nu start ze iets later en gaat het in de ochtend iets meer ontspannen.”

‘Het voordeel van wonen bij het bedrijf, is dat we alle ruimte hebben voor de kinderen’

“Koken doen we beiden wel. Wie ’s avonds als eerste thuis is, begint. Vakanties plannen we op tijd met mijn broer en ouders, zodat het werk altijd door kan gaan. De eerste of tweede week van januari gaan we meestal naar Zeeland en combineren dat met bezoek aan familie van Annet. In de zomer zien we wel waar we heengaan. Het voordeel van het wonen bij het bedrijf, is dat we alle ruimte hebben voor de kinderen en dat we, als het rustig is, altijd even samen koffie kunnen drinken.

In principe proberen we elke dag ’s avonds samen warm te eten en bij voorkeur ook te ontbijten. Dat laatste lukt iets minder vaak. Dat je op een boerderij er meteen bij moet zijn als de situatie goed is voor spuiten of oogsten bijvoorbeeld, maakt het gezinsleven behoorlijk anders dan gemiddeld. Of als het ineens gaat vriezen als de bieten net gerooid zijn. Dan moeten we toch die doeken erover doen, ook als het zondagochtend is. Die flexibiliteit moet je met elkaar kunnen regelen. Samen pakken we dat goed op, vind ik. Het geeft ook een bevredigend gevoel als we ervoor kunnen zorgen dat alles goed geregeld is, door er met elkaar op tijd bij te zijn.”

‘Ze kan het goed, maar heeft nu al vijf jaar niet op een trekker gezeten’

“Voor we kinderen hadden, werkte Annet geregeld mee op de boerderij. Ze reed trekker en was er echt goed in geworden. Nu heeft ze al vijf jaar niet op een trekker gezeten. Er is maar zoveel tijd op een dag natuurlijk, en het moet allemaal wel leuk en te behappen blijven.”

Boelo Jan en Annet Houwen. - Foto: Hans Banus

Boelo Jan en Annet Houwen. – Foto: Hans Banus

Annet

“Vorig jaar ben ik gestopt met lesgeven. Ik ben meer tijd gaan besteden aan de kinderen en bezig geweest met het opstarten van mijn eigen bedrijf. Het werkt zoveel beter als ik mijn eigen uren enigszins kan indelen. Ook geeft het mij meer rust en voldoening als ik bijvoorbeeld de tijd heb om rustig met mijn kind naar de dokter te kunnen, en dat ik echte aandacht kan geven. Stabiliteit, rust, regelmaat en vaste opvang vind ik belangrijk voor ons gezin. De kinderen gaan alle drie op vaste dagen naar de opvang. Juist nu ik niet meer lesgeef, is de opvang regelmatiger. Ik had zoveel extra middagen en uurtjes waarin ik tóch nog iets op school moest doen, dat werkte voor ons niet. Voor de extra oppasbehoefte schakel ik af en toe mijn moeder of de ouders van Boelo Jan nog in, maar dat is niet zo heel vaak.”

‘Gezelligheid, warmte en sfeer staan voorop’

“Het leuke van ons bedrijf vind ik de drukte in en om huis en de gezelligheid die dat meebrengt. We hebben een vrij grote oven en een enorme ovenschaal. Als die tot de rand is gevuld met lasagne en de tafel zit vol met kinderen en volwassenen, dan geniet ik echt.

We staan niet in een strak onbuigzaam schema, in overleg is alles mogelijk. Gezelligheid, warmte en sfeer staan voorop. Vroeger kwam ik vaak bij mijn oom en tante in Zeeland en werkte ik daar een week of twee mee. Zij hadden elf kinderen en lange tafels met grote pannen eten erop. Dat heeft zich wel in mijn hoofd geprent als mooi voorbeeld van sfeer en hoe je dat met de boerderij kunt combineren.”

‘Sinds we kinderen hebben, rijd ik eigenlijk nooit meer trekker’

“Voor we kinderen hadden, gingen we veel samen op reis. Onder meer naar Polen, de Baltische staten, Rusland, Bulgarije en Finland. Finland is hierin van ons beiden de grote favoriet, daarheen zijn we ook op huwelijksreis geweest. De laatste jaren hebben we aldoor een huisje gehuurd, maar voor volgend jaar streven we ernaar weer met een tent op vakantie te gaan. Ouderwets op de camping: heerlijk!

Om ervoor te zorgen dat we ook tijd houden voor elkaar, gaan we geregeld een avondje met elkaar naar de bioscoop, uit eten of ergens wat drinken. Dat is gewoonweg belangrijk! Sinds we kinderen hebben, rijd ik eigenlijk nooit meer trekker, er is geen tijd meer voor. Maar ik hoop komende december in elk geval weer mee te kunnen helpen met de kerstboomverkoop. Dat is zó gezellig.”

Dit artikel is te lezen in Boerderij 19 van dinsdag 7 januari en is onderdeel van de rubriek Man & Vrouw.

Beheer
WP Admin