Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

Paardentuig was niet meer nodig

De foto is uit 1969. Paardentuig hangt ongebruikt aan de muur van een boerderij in Limburg. Het tekent de overgang van paarden naar trekkers.

Begin 1900 liepen er bijna 18.500 paarden in Limburg. De meerderheid werd ingezet voor het boerenwerk, een handvol stond geregistreerd als ‘luxepaard’, maar vermoedelijk is er met de aantallen gerommeld. Over het houden van luxepaarden werd namelijk een hogere belasting geheven.

Van gerichte fokkerij was destijds nauwelijks sprake. Men hield gewoon de veulens aan die werden geboren, en eventuele tekorten werden opgelost door werkpaarden uit de omliggende landen te importeren.

Zo rond 1965 telde Nederland evenveel trekkers als werkpaarden, daarna wonnen die laatste steeds meer terrein. Paardentuig, zoals op de foto uit 1969, kwam ongebruikt aan de muur te hangen. - Foto: Misset

Zo rond 1965 telde Nederland evenveel trekkers als werkpaarden, daarna wonnen die laatste steeds meer terrein. Paardentuig, zoals op de foto uit 1969, kwam ongebruikt aan de muur te hangen. – Foto: Misset

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was er juist veel export naar met name Duitsland. Het Duitse leger had bij de boeren veel paarden gevorderd voor de opmars naar Frankrijk. Er was een tekort aan werkpaarden, vandaar dat de Duitse boeren bereid waren veel geld neer te tellen voor een paard uit Nederland. Dat was verboden, maar het verbod zorgde vooral voor een levendige paardensmokkel langs de Limburgse grens. De illegale handel was enkele jaren big business.

Hoezeer boeren daarna hun paarden zelf nodig hadden bij het werk, blijkt uit een regionaal overzicht van vlak voor de Tweede Wereldoorlog; op elke 100 melkkoeien waren er in sommige Limburgse streken wel 75 werkpaarden.

Dit artikel is te lezen in Boerderij 20 van dinsdag 17 januari en is onderdeel van de rubriek Zo ging het toen.

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Beheer
WP Admin