Spitsuur op de boerderij. - Foto: Bert Jansen BoerenlevenOpinie

‘Met kleine kinderen spitsuur op de boerderij’

Net als je hem heel hard nodig hebt, moet de vader de melkput in. Dan moet je als moeder van twee kleine kinderen creatief zijn, schrijft columnist Conny Hop-Schiere.

Hoe ga ik dat doen? Tijdens het spitsuur de rust bewaren? Aan het einde van de dag zijn we allemaal wel een beetje moe. Henk staat in de melkput, in huis gaat het door met de flesjes, het spelen, het peuter-pubertijdperk en natuurlijk het avondeten, een wasbeurt en naar bed gaan.

Melkput

Omdat Charlotte nog niet veel ritme heeft, is het elke dag anders. Soms slaapt ze de hele tijd terwijl Henk aan het melken is. In dat geval heb ik mijn handen vrij voor FJ en kunnen we alles rustig aan doen: netjes om kwart voor zes aan tafel, daarna in bad en dan nog even een spelletje spelen en rustig een boekje voorlezen voor het slapengaan om zeven uur. Omdat een strak eet- en slaapritme voor het avondritueel erg goed helpt, leren we hem klokkijken. Hij snapt het nog niet, maar hij kan wel zien hoe de wijzers staan. Het is mooi om te zien dat hij tijden respecteert, zolang hij maar niet te moe is. Maar soms is hij moe, ben ik heel moe en is Charlotte net toe aan een flesje. Tijd om te muiten dus. En dan is drie uur alleen met de kinderen best lang.

Trucje: klok vooruitzetten

Nu heb ik laatst een trucje toegepast, puur uit lijfsbehoud. Ik had de klok een halfuur vooruitgezet. Dus in plaats van zeven uur was FJ om half acht naar bed gegaan. Gelukkig had hij dat niet door, want een beetje vals voelde het wel. Zo doe ik, net als de meeste ouders, ook maar wat. ‘Doen wat werkt voor jou en je kind’ heet deze zelfbedachte opvoedmethode. Soms werkt het ook om hem om te kopen of zelfs een beetje te chanteren. Ook kan ik nog dreigen met ‘als je nu niet dooreet/doorloopt/opruimt/stopt met schreeuwen ga je gelijk door naar bed’. Ooit is hij na een pittige bui ook echt zonder eten naar bed gebracht. Die actie heeft nog steeds zijn uitwerking. Alleen werkt dat natuurlijk niet als hij naar bed moet. Dan moet ik wat anders bedenken. Avondeten en naar bed gaan is gewoon lastig voor een jong kind. Aan het einde van de dag zit in het leven van een dreumes, peuter en kleuter alles tegen. Niets gebeurt zoals ze zelf in gedachten hebben.

Boerinnen van Nu

Toen ik afgelopen week een avond mocht vullen bij Boerinnen van Nu in Nijemirdum, was ik een beetje opgelucht om te horen dat meer boerinnen-moeders de klok-naar-voren-zetten-truc hebben toegepast. We moeten wel, met kinderen die 24/7 om aandacht vragen en die aandacht ook verdienen. Tegelijk werken onze echtgenoten ook 24/7. Soms is het echt lastig om alles rond te zetten.

‘We moeten soms wel trucjes toepassen, met kinderen die 24/7 om aandacht vragen […]. Tegelijk werken onze echtgenoten ook 24/7. Soms is het echt lastig om alles rond te zetten.’

Als vrouwen van elkaar leren

Hoe fijn is het dan om met vrouwen onder elkaar dit soort momenten te delen en van elkaar te leren hoe ermee om te gaan. Hoe fijn is het ook om te weten dat je niet faalt als het even niet gaat zoals je zou willen. Want ja, dit is een fase, een van de vele, en iedereen met kinderen en een boerderij heeft ze meegemaakt.

Beheer
WP Admin