Foto: Henk Riswick BoerenlevenOpinie

‘Gelukkiger op het platteland’

Het barst van de onderzoeken naar geluk. Op het platteland blijken mensen het gelukkigst en boeren zijn het állergelukkigst. In Engeland althans.

Er zijn mensen die zich beroepsmatig bezighouden met geluk. Er is kennelijk veel aan te onderzoeken, want wereldwijd zijn er vele duizenden wetenschappelijke publicaties over verschenen. Wie er eens in wil grasduinen, verwijs ik graag naar de World Database of Happiness.

De interesse voor geluk komt voort uit de relatie met gezondheid. Een gezond mens is vaker gelukkig, en een gelukkig mens is vaker en langer gezond. Dat willen we allemaal wel.

Relatief begrip

Nu is geluk natuurlijk een relatief begrip. De één omschrijft zichzelf als gelukkig, de ander, in ogenschijnlijk dezelfde omstandigheden, ziet het somber in. De wetenschappelijke omschrijving van geluk is dan ook: de subjectieve waardering van je eigen leven.

Tegen die achtergrond is het interessant dat mensen die op het platteland wonen zichzelf vaker als gelukkig omschrijven dan mensen in de stad. Uiteraard is ook hier onderzoek naar gedaan. Inwoners van bijvoorbeeld Apeldoorn gaven aan zich gelukkiger te voelen dan inwoners van Den Haag. Nu is Apeldoorn nog niet echt platteland, maar het is in elk geval minder dichtbevolkt dan Den Haag, Amsterdam of Rotterdam. In die laatste stad blijken overigens de meeste ongelukkige Nederlanders te wonen. De meeste gelukkige landgenoten wonen in kleine dorpjes. Geluksonderzoekers trekken dan ook de conclusie dat hoe minder stedelijk het gebied is, hoe gelukkiger de mensen die er wonen.

‘De allerbelangrijkste vaststelling van al dat geluksonderzoek is eigenlijk dat de plek er helemaal niet zo toe doet’

Dat is toch opmerkelijk. Want waarom trekken dan zoveel mensen naar de grote steden? Ook dat is bekeken. Mogelijk betreft dit de relatief ongelukkigen die hun ‘ongeluk’ meenemen naar een andere plek. Maar de allerbelangrijkste vaststelling van al dat geluksonderzoek is eigenlijk dat de plek er helemaal niet zo toe doet. ‘Gelukkig’ is een ‘multifactorele’ staat van zijn en heeft vooral te maken met iemands sociale netwerk, de werksituatie, inkomen en gezondheid. Dat blijkt in kleine dorpjes beter voor elkaar dan in de steden, vandaar het geluksverschil.

Fysiek product maken

Ik zou zelf wel nieuwsgierig zijn naar het geluksniveau van specifiek boeren. Een Britse studie wees vijf jaar geleden uit dat die het gelukkigst zijn van alle beroepen. De reden? Ze zijn niet bezig met ongrijpbare zaken als diensten of aandelen, maar maken een fysiek product.

Ik kan me wel voorstellen dat mensen zich daar goed bij voelen. Maar weegt dat op tegen de ongeluksgevoelens die je kunt hebben van zaken waar je weinig invloed op hebt? Zoals lage prijzen, zwabberende regelgeving, of dierziektes. Niet iedereen is in staat om onder die omstandigheden te blijven denken dat het glas halfvol is, anderen juist weer wel. Terwijl het wel belangrijk is dat mensen zich overwegend happy voelen. Gelukkige mensen zijn immers gezonder en ze leven langer.

Beheer
WP Admin