De Fergusson Teff van Aljan Nicolai. Fotos: Jan Willem van Vliet BoerenlevenAchtergrond

‘Op het spatbord de kunst van ploegen afkijken’

In de herfst tijdens het ploegen reed Nicolai urenlang stevig vastgebonden met zijn vader mee op het spatbord van de trekker.

“De tweede trekker die mijn vader kocht was een Ferguson TEF. Als jochie van 8 heb ik er nog wel op gereden. Dan sta je er niet bij stil dat het een leuke of fijne trekker is. Het was gewoon een gegeven dat die trekker er was”, vertelt Aljan Nicolai.

De Fergusson Teff van Aljan Nicolai. Foto's: Jan Willem van Vliet

De Fergusson Teff van Aljan Nicolai. Foto’s: Jan Willem van Vliet

“Ik herinner me hem nog voor de zichtmachine (zelfbinder, red.) en ik reed vaak met mijn vader op het spatbord mee. Net als bij de latere Massey-Ferguson 35 natuurlijk. Ik zat op die leeftijd altijd vastgebonden, op een door mijn vader gemaakte zitting op het spatbord, met een riem er voorlangs zodat ik er niet kon afvallen. Echt lekker zat het niet, maar uren en uren heb ik in het najaar gekeken hoe hij ploegde en hoe de meeuwen om ons heen vlogen. De TEF had dan wel een canvas ‘winterjas’ tegen de kou.”

“Toen ik een jaar of tien was, verkocht mijn vader de TEF en kocht bij Blaauw in Rolde een Massey-Ferguson 35. Ik was als kind altijd een rustige rijder. Ik mocht er niet mee op de weg maar wij hadden gelukkig alle land om het huis. En dan nog drukten ze me altijd op het hart om voorzichtig te zijn. Rond mijn 16de verkocht mijn vader de boerderij, ik zat toen op de landbouwschool en ben daarna bij een loonbedrijf gaan werken.”

Aljan Nicolai (65) woont in Eext (Drenthe). Hij werkte jaren bij een loonwerker en is tegenwoordig onderhoudsmedewerker op een camping.

Aljan Nicolai (65) woont in Eext (Drenthe). Hij werkte jaren bij een loonwerker en is tegenwoordig onderhoudsmedewerker op een camping.

“De TEF die ik nu rijd, heb ik via een advertentie in de krant gevonden. Hij stond in Nieuw Weerdinge, niet ver hier vandaan. Er zat nog een dealerplaatje op, toevallig van een dealer die ook in Nieuw Weerdinge zit. Daar konden ze uit oude boeken nog achterhalen dat deze trekker nieuw is verkocht aan een boer in Exloo. Best toevallig dat hij dan uiteindelijk weer in Nieuw Weerdinge is beland.”

“Ik heb hem zelf helemaal gerestaureerd. Ik heb nu zelf 6 Fergusons en 1 David Brown. Ik doe met die trekkers veel mee aan ploegwedstrijden; al die uren de kunst afkijken bij mijn vader waren uiteindelijk niet voor niets!”

Dit artikel is te lezen in Boerderij 7 van dinsdag 14 november en is onderdeel van de rubriek Trekker uit mijn jeugd

Beheer
WP Admin