Foto: ANP BoerenlevenOpinie

‘Betere tijden op de boerderij’

We hadden het zwaar, het lukte even niet om vrolijk te zijn en het licht te zien. Inmiddels voelen we de eerste zonnestralen weer.

Mijn vorige column over ‘zware tijden op de boerderij’ heeft veel losgemaakt. Vanuit allerlei hoeken kreeg ik reacties. Blijkbaar is er veel herkenning en ook zorg om ons. De jaren van onzekerheid over fosfaat en de manier waarop alles wordt afgewikkeld, heeft voor veel spanning gezorgd. Ook bij anderen.

Aan veel keukentafels en bij veel (boeren)vergaderingen was het onderwerp van gesprek. Het ging niet alleen over wat het technisch betekent, maar ook over wat het betekent binnen gezinnen en zelfs huwelijken. Er kwam ook de vraag: ‘hoe leuk is boeren in Nederland nog?’ Die vraag houdt ons kennelijk allemaal bezig, maar dat is een ander onderwerp. Eerst de nabije toekomst.

‘Geen melkveehouder is gelijk’

Nu het enigszins duidelijk lijkt hoe we met elkaar 2018 in zullen gaan (zeker na de boodschap van de Raad van State op 31 oktober), zijn de randen van het spreekwoordelijke zwembad weer wat duidelijker. We zijn niet meer zo aan het watertrappelen. De een koopt fosfaatrechten, de ander verkoopt zijn rechten en weer een ander gaat maar eens rustig een jaartje aankijken wat de prijs gaat doen. Zo is er geen melkveehouder gelijk.

De afgelopen jaren hebben hun tol hier en daar geëist. Natuurlijk zijn er mensen die de wind nu weer in de zeilen hebben. Ook zijn er mensen voor wie dat helaas niet geldt. Aan hen denk ik in de decembermaand in het bijzonder. We branden altijd al een kaarsje voor iedereen die we verloren hebben en voor mensen die het zwaar hebben, maar nu doen we dat ook voor mensen waarbij er een (stal)deur is dichtgegaan, die niet meer opengaat.

‘Als de tijden wat donker lijken, is het juist goed om kritische mensen om je heen te hebben’

Zelf hebben we in de onzekere periodes veel baat gehad bij twee coaches die beiden heel goed zijn op een ander gebied. De eerste helpt met vragen als ‘waar word je blij van?’ en ‘wat wil je houden aan gedrag/overtuigingen/dromen en wat wil je kwijt?’ De tweede helpt meer met het inzichtelijk houden van de technische zaken en stelt van die typische vragen als ‘zijn er nog zaken die je anders zou willen organiseren?’

Die mensen die zonder waardeoordeel spiegelen zijn zoveel waard. Als de tijden wat donker lijken, is het juist goed om kritische mensen om je heen te hebben. We zagen ineens in dat wat nu lastig is, later nog wel eens een zegen kan zijn, omdat we nu écht stilstaan bij hoe we verder gaan. Wat bij ons past.

‘Met wat beslissingen achter ons en een hoofd vol goede moed gaan wij nu die decembermaand in’

Ooit las ik een zin die me nogal trof: ‘Een wolk is alleen donker, omdat de zon erachter schijnt’. We hebben de eerste zonnestralen weer gevoeld en beseffen dat we weer even in onze regendagen zaten. Niet erg, want die gaan voorbij, dat is ons vaker gelukt. Dus met wat beslissingen achter ons en een hoofd vol goede moed gaan wij nu die decembermaand in. En staan we stil bij de mensen die dit niet kunnen zeggen.

Beheer
WP Admin