Boerenleven

Achtergrond 3509 x bekeken 3 reacties

'Lelystad Airport: kwestie van omdenken'

De boeren rond Lelystad Airport zagen de uitbreiding van de luchthaven helemaal niet zitten. Inmiddels hebben zij de groeiplannen geaccepteerd. De stichting De Lelystadse Boer ziet de groei nu als een enorme kans. In gesprek met voorzitter Rob ter Haar.

Rob ter Haar draait er niet omheen. Samen met collega-boeren rond Lelystad Airport heeft hij de afgelopen jaren oppositie gevoerd tegen de uitbreiding van de luchthaven. Drie keer is de stichting CDO – de Club van Direct Omwonenden – naar de Raad van State gestapt. Met succes.

Bedrijf op 1,5 kilometer

De uitbreiding komt er toch, het Luchthavenbesluit is door de Tweede Kamer. Op weg naar 45.000 vliegbewegingen per jaar, goed voor zo’n zeven miljoen passagiers. “De uitbreiding gaat plaatshebben. Dat is een gegeven. Nu is het tijd om plannen te maken hoe boeren in de directe omgeving van die ontwikkeling kunnen profiteren. Wij zijn anders gaan denken, werken samen met alle betrokken partijen. Kwestie van omdenken.”

Ter Haar heeft samen met zijn schoonouders een akkerbouwbedrijf met een tak pluimvee. Hun boerderij ligt op anderhalve kilometer van de kop van de landingsbaan. Dat gaat geluidsoverlast geven en wat te denken over het gevaar voor de kwaliteit van de landbouwproducten die rond de luchthaven worden geteeld? Ter Haar: “Over risico’s voor de voedselkwaliteit hebben we sluitende afspraken gemaakt, bijvoorbeeld over de monitoring. Met onze belangen als omwonenden en als producent wordt rekening gehouden. Prima. Maar we willen meer. Wij zitten hier met tientallen boeren pal rond de luchthaven. Wij zien kansen, en die gaan we grijpen ook.”

Rob ter Haar: “Wij gaan de reizigers op Lelystad Airport de landbouw laten zien, beleven en proeven.” - Foto: Ton Kastermans Fotografie
Rob ter Haar: “Wij gaan de reizigers op Lelystad Airport de landbouw laten zien, beleven en proeven.” - Foto: Ton Kastermans Fotografie

Kansen voor omwonende boeren

Een bezoek aan de luchthaven in Bremen heeft hem bewust gemaakt van die kansen. “De luchthaven in Bremen werkt intensief samen met de aangrenzende boeren. Bijvoorbeeld op het gebied van onderhoud, groenbeheer en verkoop van agrarische producten. Beide partijen profiteren van de samenwerking. Mooi om te zien. Mijn collega’s en ik waren er algauw uit: wat in Bremen kan, kan in Lelystad ook.”

De eerste stappen zijn gezet. Inmiddels is de stichting De Lelystadse Boer opgericht, waarbij zestig boeren zijn aangesloten met Ter Haar als voorzitter. De groep ondernemers ziet allerlei mogelijkheden, tientallen ideeën zijn op papier gezet. De stichting heeft onlangs een intentieovereenkomst getekend met Lelystad Airport, provincie Flevoland, gemeente Lelystad en het bedrijventerrein Omala. Ter Haar: “Iedereen is positief over ons doel om de landbouw intensief te betrekken bij de ontwikkelingen op en rond de luchthaven. Van VVD tot GroenLinks, van wethouder tot gedeputeerde. Mooi om mee te maken.”

Reizigers laten genieten van de landbouw

Rond de ondertekening van die overeenkomst werden, als proeve van bekwaamheid, hapjes geserveerd, gemaakt van lokale producten, zoals pompoensoep en speltbrood met eiersalade. Ter Haar: “Dat was een klein beginnetje. Over vijftien jaar gaat het om zeven miljoen passagiers. De uitdaging is nu om al die reizigers in aanraking te laten komen met de landbouw. Wij willen hen de landbouw laten zien, beleven en proeven.”

Om dat voor elkaar te krijgen, moeten de ondernemers met elkaar samenwerken. “Het gaat niet om een paar zakjes aardappelen of appels. Er moet een goed verdienmodel achter zitten. Geen kilo’s maar tonnen.”

Mogelijke bamboeteelt

Er zijn meer mogelijkheden om te profiteren van de luchthaven, zegt Ter Haar. De aanbesteding van de aanplant en het onderhoud van de terreinen op het vliegveld start binnenkort. “Onze stichting doet daar zeker aan mee. Wij denken bijvoorbeeld aan de teelt van bamboe. Dat gewas legt relatief veel CO2 vast en de vezels zijn gewild bij de composietenindustrie. Bovendien, niet onbelangrijk voor een vliegveld, percelen met bamboe trekken geen vogels aan. Agrarisch beheer is dus ook voor de luchthaven aantrekkelijk.”

Afgelopen weken hebben leden van De Lelystadse Boer 25 restaurants bezocht. Met de eigenaren en koks is gesproken over de levering van agrarische producten. “Allemaal positieve reacties. We gaan hier afspraken over maken. Vervolgens maken we een app waarmee inwoners digitaal producten uit de streek kunnen bestellen. Stap drie is om de luchthaven te beleveren. We pakken het komende jaren steeds groter aan.”

Laatste reacties

  • ...............

    Panda's in de polder.

  • geen boer

    met alle respect; het verhaal komt wat naïef over. De tucht van de markt gaan ze voelen wanneer ze niet meer naar de mond gepraat hoeven te worden. Hoeveel interesse denk men werkelijk dat een passagier heeft in lokale producten van rondom diezelfde luchthaven? Ondertussen wordt alles bij de goedkoopste leverancier gekocht. Net als overal.

  • Jan-Zonderland

    De ideen zijn prima maar de luchtvaart is een bedrijfstak die op het scherpst van de snede gevoerd wordt en ik weet niet of daarin ruimte is voor dergelijke idealistische plannen. Het zou wel heel mooi zijn als het wel lukt want het zou een ommekeer zijn in het huidige denkbeeld van alleen de prijs is belangrijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.