Redactieblog

478 x bekeken laatste update:8 okt 2016

Na Boerderij-jubileum gaat verandering door

Een jaar lang is er feestgevierd en teruggeblikt. The party is over, het is tijd voor een nieuwe eeuw vol vernieuwing.

Op 1 oktober 1915 verscheen het eerste nummer van Boerderij. Midden in de eerste wereldoorlog, maar dat was niet voor niets. Juist toen ging het boeren voor de wind, de prijzen waren hoog. De oorlogsmachine zorgde voor een grote vraag naar zo ongeveer alles: wol, kaas en boter waren niet aan te slepen en de prijzen waren ongekend hoog.

Turbulente jaren

De 100 jaren die volgden, kenmerkten zich als turbulent. Een wereldwijde crisis en weer een oorlog die uiteindelijk de aanjager bleek voor een ontwikkelingsboost die zijn weerga niet kende. De mechanisatie kwam op gang, de productie schoot omhoog. Zo goed ging het, dat beperkende regels nodig waren om overschotten in te dammen. De Nederlandse landbouw was een bulkproducent geworden: veel voor weinig en het was duidelijk dat deze manier van werken niet vol te houden was. Andere landen konden immers nóg goedkoper produceren.

Inmiddels was ook de maatschappij zich met de landbouw gaan bemoeien. Er ontstond maatschappelijke weerstand tegen wat men 'industriematig dieren houden' noemde. Weerstand kwam er ook tegen overvloedig gebruik van bestrijdingsmiddelen, door de landbouw aangeduid als gewasbeschermingsmiddelen.

'Nederland was een bulkproducent geworden en dat moest anders, vond Van Dam'

Startspeech Van Dam

Het moet anders, vond staatssecretaris van Dam een eeuw na het verschijnen van die eerste Boerderij. Hij was present bij het jubileumdiner waar hij zijn eerste speech hield. Kort daarvoor was hij aangetreden als de nieuwe staatssecretaris en in de landbouw kende eigenlijk niemand hem nog. Tijdens het diner maakte hij duidelijk welke kant hij op wilde. Wat hem betreft was er geen toekomst meer voor 'veel voor weinig'. Productie moest duurzaam en daarvoor was nog meer technisch vernuft en innovatie nodig.

Van Dam hield tijdens het jubileumdiner van Boerderij zijn eerste speech. <br /><em>Foto: Koos Groenewold</em>
Van Dam hield tijdens het jubileumdiner van Boerderij zijn eerste speech.
Foto: Koos Groenewold

Het jubileumdiner vormde de start van een jaar waarin veel aandacht was voor het 100-jarig bestaan. Wie jarig is, viert dat. Boerderij deed dat door de lezers erbij te betrekken. Wekelijks zat in één exemplaar van het magazine een gouden ticket verstopt. Dit gaf recht op mooie prijzenpakketten variërend van bedrijfskleding tot een buitenzwembad, rondvlucht, hogedrukspuit, buitenhaard of kettingzaag. Een andere lezersactie betrof een taartenbakwedstrijd. Lezers maakten de meest fantastische creaties met stripheld Opa in de hoofdrol.

Na Boerderij-jubileum gaat verandering door

Blijven veranderen

Een dik jubileumnummer blikte terug op 100 jaar landbouw. Die maakte zulke grote veranderingen door, dat het bijna niet is voor te stellen dat er nog meer aan zit te komen. Toch is dat zo, volgens verschillende futuristen in datzelfde jubileumnummer. De komende eeuw zal in het teken blijven staan van verandering.

Boerderij zal mee blijven veranderen en vernieuwen. Inmiddels is de krant van vroeger veranderd in een kleurenmagazine. Samen met de krant Boerderij Vandaag en velerlei digitale uitingen, biedt dat een uitgebreid informatiepakket voor de agrarische sector, zodat boeren hun bedrijf zo optimaal mogelijk kunnen runnen. Dat was 100 jaar geleden de doelstelling en dat blijft - als enige - onveranderd.

Of registreer je om te kunnen reageren.