Boerenleven

Achtergrond 13718 x bekeken 10 reacties

'Dikke trekkers worden niet de toekomst'

Ralf Kroonen is productmanager bij Precision Makers in Giessen (N.-Br.). Het bedrijf houdt zich bezig met automatisering en robotisering in de groene sector. Vorig jaar werd hun robottrekker Greenbot gepresenteerd.

Op één van de bedrijfsfolders staat de slogan 'Nooit meer zelf werken'. Want met behulp van geavanceerde gps-systemen kan een trekker helemaal zelfstandig aan de slag, zonder dat er een chauffeur aan de knoppen zit. Een plaatje van een boer achteroverleunend in een tuinstoel, completeert het beeld.

Ralf Kroonen, productmanager bij Precision Makers, kan erom lachen. Hij weet maar al te goed dat de vrijgekomen tijd niet ingevuld wordt met luieren. "U zit hier nu met mij te praten, maar was dat niet zo geweest, dan zat u vast aan iets anders te werken."

Ralf Kroonen is productmanager bij Precision Makers in Giessen (N.-Br.). - Foto: Jan Willem Schouten
Ralf Kroonen is productmanager bij Precision Makers in Giessen (N.-Br.). - Foto: Jan Willem Schouten

Zijn robots er dan niet om meer vrije tijd te creëren?

"Niet per se. Heb je ooit een melkveehouder met een melkrobot ontmoet die tijd over had? Nee toch? Ze besteden de vrijgekomen tijd aan andere dingen, bijvoorbeeld meer diercontrole. Maar ze zijn dankzij die robot wel flexibeler. Het is makkelijker om 's avonds naar een feestje te gaan en op zaterdagochtend langs de lijn te staan voor de voetbalwedstrijd van de kinderen. Robots maken dat je je tijd anders kunt inzetten."

Toch loopt het nog niet hard.

"Nee. Er is nog veel weerstand en veel mensen denken dat robots iets zijn voor later. Ze menen dat autonome machines iets voor de verre toekomst zijn, maar ze zijn er al. Wij bieden de systemen aan, de toekomst is al begonnen. De mensen die daar wel van doordrongen zijn, zijn er steeds meer mee bezig. Niet dat ze allemaal meteen een robot aanschaffen, maar bij de bouw van een nieuwe stal of loods vragen ze zich in elk geval af: moet er een robot in kunnen of niet?"

Robottrekker Greenbot. - Foto: Greenbot
Robottrekker Greenbot. - Foto: Greenbot

De weerstand die u noemt, waar komt die door denkt u?

"Mensen zijn behoudend, traditioneel. Vroeger werden jongens boer omdat ze dan lekker op de trekker konden zitten. Dat vonden ze mooi. En nog steeds. Hoe groter de trekker, hoe mooier. Pas was ik op een beurs, daar stond een trekker waar je met een trapje van vijf treden op moest klimmen. Nou, geweldig natuurlijk. Maar dat wordt niet de toekomst."

'De nadelige effecten van grote machines beginnen steeds zichtbaarder te worden'.

Niet?

"De schaalvergroting begint zich tegen ons te keren. Boeren dachten altijd: ik kan alleen uitbreiden als ik ook grotere machines heb. Maar de nadelige effecten van grote machines beginnen steeds zichtbaarder te worden. De bodem smeert dicht, er is gigantisch veel structuurbederf. En logistiek gezien zijn die grote machines ook niet handig, ze mogen niet zomaar meer over de openbare weg. Kortom, boeren kunnen beter niet meer één hele grote trekker kopen, maar liever twee kleinere."

Maar dan heb je weer twee chauffeurs nodig.

"Niet als je met robottrekkers werkt. En daar gaat het echt naartoe. Niet groter, maar kleiner, slimmer en zonder chauffeur. Als boer bedien je dan op afstand meerdere trekkers. Je bent dan geen boer meer maar je wordt een soort operator."

'Er zijn robots nodig. Maar zover zijn de meesten nog niet'.

Dat klinkt chic, maar willen boeren dat wel?

"Waarom niet? In de melkveehouderij kan het ook. Daar zie je op sommige bedrijven al dat er niet alleen een melkrobot is, maar ook een mestrobot en een voerrobot. En in de pluimveehouderij zie je dat meerdere robots de eieren inpakken. Het moet wel, de bedrijven zijn zo in omvang toegenomen, met alleen mensen krijg je het werk niet meer af. Er zijn robots bij nodig. Maar zover zijn de meesten nog niet. Tussen de oren moet de knop eerst om."

Hoe?

"Tijd speelt een rol. De acceptatie van de melkrobot heeft een hele tijd geduurd. In het begin was er veel scepsis, nu vindt iedereen het gewoon. Vroeger gingen mensen met de koets ergens heen, nu staat bij iedereen een auto voor de deur. Ook dat is heel gewoon. Robots zijn een logisch vervolg op dit soort ontwikkelingen. Het gaat langzaam, maar het gebeurt wel."

Ik kan me de huiver wel voorstellen. Tesla heeft autonoom rijdende auto's, maar dat ging onlangs gruwelijk mis. Een auto botste op een vrachtwagen, de chauffeur overleed.

"Ja, maar hoe vaak is het goed gegaan? Miljoenen keren. Hoe naar ook, ontwikkelingen gaan gepaard met fouten en soms ongelukken. Dat is geen reden om te zeggen: we stoppen ermee. Dan komen we niet verder. Maar natuurlijk heeft veiligheid de hoogste prioriteit."

Veel boeren vinden robots nog te duur.

"Wat is duur? Een eenvoudig gps-systeem kost €20.000 en dan kun je er alleen maar recht mee rijden. Voor €18.000 meer heb je onze autonome techniek en dan kun je onderweg gewoon afstappen om andere werkzaamheden te doen. Maar ik snap het wel, het gaat financieel niet erg goed. En in zulke tijden vallen mensen terug in de patronen die ze al hadden."

'Als je investeert in slechte tijden, kun je het in goede tijden terugverdienen'.

En die zijn?

"Investeren als het goed gaat en niet als het slecht gaat. Dat laatste zou ik persoonlijk doen. Als je investeert in slechte tijden, kun je het in goede tijden terugverdienen. Maar ja, dan moet de bank ook een beetje meewerken en die is zeer terughoudend met financieringen."

Houden banken robots tegen?

"Er spelen meer factoren dan alleen geld. We missen een beetje de voorlopers. Boeren die willen experimenteren. Wij noemen dat de 6.0-boeren. Het kost ze niet alleen veel vreemd vermogen, maar ook veel tijd. Dat wil niet iedereen er insteken. Ik snap dat, maar ik denk ook weleens: als we de voorlopers kwijtraken, dan zijn we qua robots terug bij af. Zij trekken de kar. Als andere boeren zien dat een robot bij een collega werkt, gaan ze er zelf ook over nadenken."


 • In de Verenigde Staten (Kentucky) is in juni dit jaar een robottrekker van CNH Industrial getest. Foto's: screenshots filmpje op YouTube 'The CNH Industrial Autonomous Tractor Concept'

  In de Verenigde Staten (Kentucky) is in juni dit jaar een robottrekker van CNH Industrial getest. Foto's: screenshots filmpje op YouTube 'The CNH Industrial Autonomous Tractor Concept'

 • 'Dikke trekkers worden niet de toekomst'
 • 'Dikke trekkers worden niet de toekomst'

Wat zit er nog aan te komen op robotgebied?

"Veel. Een voorbeeld? Nu zie je nog dat melkveehouders vier, vijf keer per jaar zelf maaien. Of ze bellen de loonwerker, maar dan ben je afhankelijk van wanneer je aan de beurt bent. Met onze autonome trekker kun je maaien wanneer je wilt en je hoeft er niet eens bij te zijn. Vervolgens kan de trekker zelfstandig harken, schudden en wiersen. De techniek is er al, het is wachten op de eerste boer die ermee aan de slag wil."

Ze staan niet in de rij.

"Zoals ik eerder aangaf, dat is een kwestie van tijd. Melkveehouders lopen voorop. Zij zijn al afgestapt van het idee dat een robot ergens op moet lijken. Lijkt een melkrobot nog op de oude melkstal? Niet hè. Dat is waar akkerbouwers nog tegenaan hikken bij de autonome trekker. Die is vrij klein, heeft geen cabine en geen stuur. Je kunt er niet meer zelf op zitten en ook niet meer ronkend mee door het dorp rijden. Het verschil met een traditionele trekker is groot, voor velen nog te groot."

'Een robot wordt onze medewerker. Eentje die nooit ziek is'.

Blijven wij mensen wel de baas over de robot?

"Tuurlijk. Er zit een knop op die dingen, als je die indrukt, staat-ie uit. Kijk, een robot wordt onze medewerker. Eentje die nooit ziek is, geen massage nodig heeft en ook geen atv-dagen. Hij wordt onze assistent maar hij wordt niet de baas."

Assistent, dat klinkt haast menselijk.

"O, maar dat is ook wat we zien in de praktijk. Boeren geven hun robot soms een naam en praten ertegen. Dat is toch niet zo gek? Boeren zijn vaak best eenzaam, het is eigenlijk jammer dat de robot niets terugzegt. Maar het is een feit dat robots door de gebruikers vaak gepersonaliseerd worden."

Ik ben niet veel boeren tegengekomen die dat toegeven.

"Dat zal wel soft gevonden worden. De landbouw is een stoeremannenwereld met dikke trekkers, dikke banden en veel pk's."

De bemoeienis van burgers neemt toe, hoe zouden die tegen robotisering aankijken?

"Als je als boer kunt uitleggen dat je met je robot preciezer kunt werken, minder brandstof en gewasbeschermingsmiddelen nodig hebt, dat je ecologische footprint afneemt, dat je dus duurzaam bezig bent, dan staan burgers daar best voor open."

Maar robots en dieren, dat wringt.

"Waarom? Bij mensen kan het toch ook? Straks zitten wij in het bejaardenhuis en komt een robot onze koffie brengen. Je gaat mee met wat de omgeving je aandraagt en die omgeving staat niet stil. Die gaat toe naar moderne, slimme technieken. Voor boeren zijn dat kleine robots in plaats van grote trekkers met veel rook uit de uitlaat. De ontwikkeling gaat niet snel, maar als je bedenkt dat we in 50 jaar van paarden naar trekkers zijn gegaan, dan komen die robots er ook wel."

Richting Kerstmis publiceert Boerderij diverse artikelen over Boer & Robot. Doe ook mee met de kerstpuzzel en maak kans op prachtige prijzen.

Laatste reacties

 • Jan-Zonderland

  Ik zal niet zeggen dat het onmogelijk is maar het zal heel erg moeilijk zijn om landwerk uit te voeren met robots. Er zijn zoveel variabelen waar rekening mee gehouden moet worden. Zelfs bij het in het filmpje getoonde "simpele" maaien. De robot ziet geen nesten van weidevogels bijvoorbeeld. Het lijkt in veel gevallen allemaal simpel werk wat vooraf inveprovrammeerd kan worden maar als je echt naar de details kijkt dan komt er zoveel meer bij kijken waar "inteligentie" bij nodig is en dat ontbreekt (nog) bij robots.

 • alco1

  Dat ie weidevogels niet ziet is niet zo belangrijk, die zijn door de predators binnen de kortste keren verdwenen. (grapje)
  Dikke keien en defecte machines baren me meer zorgen.

 • jan4072

  @jan-Zonderland. De mens op de maaier ziet de nesten ook niet. Die worden van te voren gemarkeerd en dan maai jij er omheen. Dat kan die robot net zo goed. Je hoeft het nest niet eens te markeren. Als je het nest met de drone gevonden hebt hoef je alleen de coördinaten maar in te geven en de robot maait er al heen. Ik zie het wel zitten. Afgelopen jaar kon je in de mais heel goed verschil zien tussen boeren die zuinig zijn op hun land en die ondanks nattigheid door modderen. Hoe minder mest er op mag hoe meer het op kwaliteit aan komt.

 • hendruk

  Gras wil je in het algemeen snel in de kuil hebben ter voorkoming van voederverliezen. Als die robot eerst een paar dagen aant maaien is wordt dat niet wat. Maar goed, net als de melkrobot zou dit iets kunnen worden misschien. Wel jammer dat het vak 'boer' verdwijnt op die manier.

 • caspervo

  Het concept is nog lang niet volledig ontwikkeld, deze robot maait misschien nog niet zo snel, maar in de nabije toekomst zal de robot uitgerust kunnen worden met een grotere maaier en als de sensortechniek verder ontwikkelt en betrouwbaarder wordt zal ook de snelheid verhoogt kunnen worden. In principe kunnen alle dingen die de boer zelf ziet, nog meer dan dat zelfs, gezien worden met sensors. Het vak boer zal inderdaad veranderen maar dat is het in de afgelopen 100 jaar ook al flink.

 • Peter Munk

  @hendruk Wat bedoelt men met de term 'boer'? in mijn ogen is dat veel meer dan trekker rijden. Een boer is in mijn ogen iemand die alles eraan doet om zo efficiënt mogelijk te telen/produceren. Als dat betekent dat de boer niet meer op de trekker hoeft te zitten heb ik daar vrede mee. Ik denk alleen dat de boer wel een andere manier moet vinden om met zijn gewas in 'contact' te blijven. Tijd doorbrengen op de trekker tijdens het spuiten zorgt er voor dat je het gewas kent en tijd door brengen op de trekker tijdens het cultiveren zorgt er voor dat de boer zijn grond kent. Als de boer minder tijd op zijn land doorbrengt zal dat wat doen met de kennis van zijn product en zijn land. Maar dat kan tegenwoordig ook via techniek in kaart gebracht worden, boer zijn wordt steeds een exacter vak is mijn gok.

 • landboer

  Technisch is alles mogelijk,de vraag is alleen of het iets toevoegt aan je inkomen,want daar draait uiteindelijk alles om. Een loonwerker is mij nog te duur, laat staan zo,n ding!

 • pinkeltje

  Dat er op termijn dit soort technieken gaan worden toegepast is niet zo moeilijk te voorspellen. In welke vorm en wat er dan mogelijk zal zijn is lastiger te voorspellen. Als voertuigen autonoom kunnen werken is de noodzaak voor steeds groter om op arbeid te sparen niet meer zo relevant, maar de praktijk is dat tot nu toe vrijwel zonder uitzondering ook bij de grootte van trekkers en werktuigen nog steeds het schaalvoordeel speelt. In het totale kostenplaatje is groter nog steeds de aantrekkelijkste oplossing. Transport op de weg en gewicht (bodemverdichting) zijn wel beperkende factoren, die wanneer je die in geld uitdrukt op enig moment wel een omslagpunt bepalen.

 • WGeverink

  Met infrarood kan een robot ook nesten en wild (warmte) zien. Mischien is de maaier niet zo groot en maait ie niet zo snel, hij maait door als je de koeien melkt, als je op visite bent en als je smorgens uit bed komt maait ie nog steets. Als zo'n robot 24 uur aan een stuk maait krijgt ie ook nog heel wat gedaan.

 • el

  Onze loonwerker zal moeten investeren in deze robots , ze zullen volop werk moeten hebben om rendabel te zijn!

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.