Redactieblog

6989 x bekeken 1 reactie

'Boer en robot, één team'

Voor sommigen zijn robots futuristische griezels, maar de meeste boeren hebben er wel oren naar.

Machines die menselijke taken overnemen zijn er al eeuwen. Ergens in de vierde eeuw voor onze jaartelling, maakte men in China constructies die op mensen leken. Ze vormden er hele orkesten mee die, aangedreven door stoom en stromend water, musiceerden voor de keizer.

Complexe robots

Van dergelijke relatief eenvoudige apparaten zijn we inmiddels aangekomen bij uiterst complexe robots. Ze zijn overal, maar op het gebied van de landbouw nog niet. Althans, niet in groten getale. Zo makkelijk is het namelijk niet om 'agrobots' te maken. De kinderziektes zijn er nog niet uit, de stap naar de praktijk is soms nog te groot. Voor sommige boeren is dat een reden om te zeggen: we beginnen er never nooit aan. Al die storingen, dat geeft maar ergernis en stress. Een toonde aan dat gemiddeld 10% van de boeren er zo over denkt. Zo’n 30% heeft nu geen robot, maar in de toekomst misschien wel. Deze groep geeft aan dat een aanschaf voor hen momenteel nog niet rendabel is. Robots vergen op dit moment nog aanzienlijke investeringen.

De prijs, de storingsgevoeligheid, er is inderdaad nog van alles aan te merken op robots. Maar wie denkt dat dit leidt tot afstel, zit er naar mijn idee naast. Ontwikkelingen kosten tijd, zowel voor de bedenkers als voor de gebruikers. Voor die laatste groep: argwaan en weerzin zijn van alle tijden als het gaat om iets nieuws.

De stoomtrein: ooit waren boeren tegen. - Foto: Henk Riswick
De stoomtrein: ooit waren boeren tegen. - Foto: Henk Riswick

Ontwikkeling heeft tijd nodig

Toen in 1839 de eerste stoomtreinen door het landschap reden, hielden boeren hun koeien op stal uit angst dat ze anders zure melk zouden geven. En toen de eerste trekkers over Nederlandse bodem rolden, schreef nota bene Boerderij daar zeer kritisch over.

Elke ontwikkeling heeft tijd nodig. Tijd om te verbeteren en tijd om geaccepteerd te raken. Maar hoeveel tijd het ook kost, het lukt wel. Zo is de trekker nu niet meer weg te denken, de melkrobot is al heel gewoon, de rest komt er gewoon achteraan. Stap voor stap rukt de robot in de landbouw op en ooit zullen boeren zich niet meer kunnen voorstellen dat ze zélf op die trekkers zaten of dat de weersomstandigheden bepaalden hoe hun werkdagen eruit zagen. En ooit zullen boeren zich niet meer kunnen voorstellen dat ze nauwelijks tijd hadden met hun gezin rond de kerstboom te zitten.

'De ene verandering legt altijd de grondslag voor de verandering die erop volgt'

Als in de toekomst robots volledig zijn ingeburgerd, zal de ontwikkeling overigens niet stoppen. Dan komt er weer een vervolg. Ik denk aan Machiavelli, die ruim 500 jaar geleden schreef: de ene verandering legt altijd de grondslag voor de verandering die erop volgt.

Het aardige hierbij is dat het streven naar vooruitgang iets is dat een robot nooit zal kunnen. Dat blijft voorbehouden aan mensen van vlees en bloed. Samen vormen ze echter een goed team: de boer en zijn robot.

Lees alles over het kerstthema 'Boer & Robot. Vul ook de kerstpuzzel in en maak kans op prachtige prijzen. Klik voor meer informatie op onderstaande afbeelding.

Eén reactie

  • Peerke1

    Totdat heel misschien ook de melk en het vlees uit de Chemische Fabriek komen en heel misschien ook de Boer ,de Koe en zijn Robot tot het Verleden behoren.

Of registreer je om te kunnen reageren.