Redactieblog

5121 x bekeken 5 reacties

'Trump-effect voor platteland?'

‘The Donald’ wil veel veranderen voor het platteland en voor boeren. Wég met regels en heffingen en vooruit met de geit. Kan dat in Nederland ook?

Goed. Donald Trump wordt dus de 45ste president van de Verenigde Staten. Er moet dan maar van komen wat ervan komt. Boeren in Amerika zien het in elk geval zonnig in. De Facebook-pagina Farmers for Trump barst bijna uit zijn voegen van vreugde en de website agri-pulse.com laat zien waarom. Trump moet niks hebben van al te veel regelgeving voor Amerikaanse ondernemers. Niet op het gebied van milieu en dierwelzijn en ook niet op het gebied van heffingen.

Trump moet niks hebben van al te veel regelgeving voor Amerikaanse ondernemers. Niet op het gebied van milieu en dierwelzijn en ook niet op het gebied van heffingen.

Trump vindt veel regels voor ondernemers knots

Hij acht het volkomen knots dat de VS van alles exporteren en dat de invoerlanden er vervolgens belasting op loslaten. ‘They tax us to hell’, aldus de president-elect. Aan dat alles wil hij een einde maken en het is niet zo vreemd dat dat er bij boeren in gaat als koek. Daar komt bij dat Trump een ondernemer is, en dat voelt vertrouwd. Boeren zijn zelf immers ook ondernemers.

Ook in Nederland voelen boeren en boerinnen zich vaak niet gezien

Hoewel een één-op-één-vergelijking tussen Amerika en Nederland scheef gaat, zie ik toch overeenkomsten. Ook hier voelen boeren en boerinnen zich, als ondernemers en als bewoners van het buitengebied, vaak niet gezien door Den Haag. Veel beleid richt zich op zaken die in de steden misschien van belang zijn, maar in het buitengebied niet. Of andersom. Te kleine basisscholen? Sluiten en het restant samenvoegen. Ziekenhuizen? Hetzelfde idee. In Zeeland waren er 30 jaar geleden nog 10, nu zijn er nog 2: een in Terneuzen en eentje in Goes. De richtlijn voor ambulances is dat 95% van de spoedritten binnen 15 minuten ter plaatse moet zijn. Vorige maand alarmeerden de regionale ambulancediensten nog dat ze dit op het platteland niet altijd halen. Je zult als boer maar een bedrijfsongeval krijgen en in Burgh wonen. Of als zwangere boerin in Westkapelle weeën krijgen.

Veel beleid richt zich op zaken die in de steden misschien van belang zijn, maar in het buitengebied niet. Of andersom.

Hoe zou overheid reageren als de aardbevingen in de Randstad waren?

En wat te denken van de bevende aarde als gevolg van gaswinning? Hoe zou de overheid reageren als dit in de dichtbevolkte Randstad zou spelen? En neem nou snel internet. In grote steden geen probleem, in het buitengebied vaak wel. Kabelaars moeten dusdanig veel investeren om iedereen aan te sluiten, dat ze er forse eisen aan verbinden. Vorig jaar overwoog de overheid subsidie beschikbaar te stellen. Maar terwijl er weet-ik-hoeveel kinderen in het buitengebied hun huiswerk amper kunnen maken omdat ze er snel internet voor nodig hebben, is de overheid nog steeds aan het overwegen.

Steeds minder mensen in het buitengebied

Of het buitengebied ooit een hogere prioriteit krijgt, waag ik te betwijfelen. Immers: volgens het Planbureau voor de Leefomgeving woont nog maar 17% van de Nederlanders in niet stedelijk gebied en dat percentage is dalende. In Amerika is de verhouding vergelijkbaar. Zou Trump echt wat gaan doen voor de 23% Amerikanen die buitenaf woont? En stel dat het daar kan, kan het hier dan ook? We zullen het zien.

Laatste reacties

 • Maas1

  Gunstige Wet en regelgeving van Nederland is alleen van belang voor de stedelijke gebieden,het platteland doet er niet zoveel toe,daarvoor heeft men in DenHaag en Brussel mooie vergezichten in de vorm van doorzichtige digitale kaarten, die alleen groen kleuren. De verkiezingen komen er aan,zoals altijd begint men over een eerlijk verdiend model voor de boeren,dit horen we immers al 20 jaar. De gevestigde orde spreekt vaker met gespleten tong!

 • Bennie Stevelink

  "They tax us to hell", en tegelijk wil hij handelsverdragen opheffen. Die handelsverdragen zijn toch juist bedoelt om die belastingen weg te nemen.

 • John*

  een groen platteland is voor de stedeling als compensatie van de vervuiling die de stad veroorzaakt.. zo van eigenlijk ben ik slecht bezig maar kijk is rond in mijn tuin hoe netjes en groen t allemaal is.. en dan de boeren die er zitten maar de zwarte piet toe blijven spelen...

 • geen boer

  en toch zou de politiek in Den Haag en Brussel wel een vleugje (mag ook een flinke scheut zijn) Trump kunnen gebruiken. Qua landbouw regelgeving wordt het hier een Janboel en iemand die van de grond af aan alles eens heroverweegt zou ook hier zéér welkom zijn. Ook de doorgeschoten CO2 industrie welke de samenleving elk jaar miljarden kost zou een halt toegeroepen moeten worden.

 • mr

  Juist John. Als ze ons doordeweeks niet zien dan willen wij ze in het weekend niet zien. Afsluiten ons mooie verzorgde platteland.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.