Opvolger Bas van Rosmalen. Foto: Theo Galama BoerenlevenFoto

De opvolger: ‘Mijn droom is verdubbelen naar 400 koeien’

De 19-jarige Bas zit in maatschap met zijn ouders. Het bedrijf heeft 225 melkkoeien.

Bas verzorgt de kalveren en gaat over de mechanisatie.

Als ik het bedrijf overneem verander ik …

“We hebben een tweede locatie in Meedhuizen, daar zit nu jongvee. Volgend jaar begin ik daar voor mezelf te melken met 80 koeien die ik van huis meeneem. Op die locatie kan ik het dan helemaal naar mijn eigen idee doen. Zoals de kleine kalfjes drie keer daags drinken geven. Dat is in de huidige bedrijfsvoering lastig door te voeren omdat ik er wegens school niet altijd ben. En mijn vader heeft er niet altijd tijd voor. Ik blijf wel gewoon in de maatschap.”


Over vijf jaar …

“Heb ik de locatie in Meedhuizen overgenomen. Tegen die tijd wil ik ook de vaardigheden en kennis hebben om de andere locatie over te nemen. In Meedhuizen melk ik dan 120 koeien met twee robots. Nu melken we met een 2×15-visgraat. Dat gaat prima en ik melk graag. Maar met melkrobots ben ik flexibeler. Dan kan ik op twee plekken tegelijk melken.”


Dit artikel is te lezen in Boerderij 8 van 22 november 2016 en is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@reedbusiness.nl.

Ook leuk om te volgen: het programma Boerderij de Opvolger, waar acht jongeren met elkaar de strijd aangaan om de titel en de hoofdprijs: een prestigieus Nuffield scholarship. Bekijk de laatste ontwikkelingen via FacebookTwitter en Instagram.

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Beheer
WP Admin