Johan van der Kooij. Foto: Roel Dijkstra BoerenlevenFoto

‘Als ik het bedrijf overneem, stoot ik de koeien af’

Johan (22) zit met zijn ouders in maatschap. Hij neemt zelf de mechanisatie en het landwerk voor zijn rekening, zijn vader doet het spuitwerk en hij gaat over de koeien.

Johan heeft de studie agrarisch ondernemerschap, richting tuin- en akkerbouw aan CAH Dronten afgerond.

Als ik het bedrijf overneem verander ik …

“Ik stoot de koeien af. Mijn vader vindt ze leuk, maar ik heb er niks mee. Het grasland is goede vruchtbare grond, daar maak ik bouwland van. En omdat we nu te krap machineberging hebben, wil ik daar de stal voor gebruiken. Verder zijn we percelen aan het samenvoegen tot grotere. Dat werkt efficiënter. Daarna kunnen we het bouwplan optimaliseren. Nu is er nog onvoldoende ruimte voor goede voorvruchten en het gebruik van veel groenbemesters.”


Over vijf jaar …

“Dan zijn alle percelen geëgaliseerd, hebben we een mooi geoptimaliseerd bouwplan en telen we ons eigen pootgoed. Nu zijn we een paar keer verrast met tegenvallende kwaliteit die in het voorjaar geleverd werd. Dan sta je voor het blok. Door het zelf te doen, weet je tijdig wat je in huis hebt.”

Dit artikel is te lezen in Boerderij 6 van 8 november 2016 en is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@reedbusiness.nl.

Ook leuk om te volgen: het programma Boerderij de Opvolger, waar acht jongeren met elkaar de strijd aangaan om de titel en de hoofdprijs: een prestigieus Nuffield scholarship. Bekijk de laatste ontwikkelingen via FacebookTwitter en Instagram.

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Beheer
WP Admin