Voorbereiden op de kraamtijd - Foto: ANP BoerenlevenOpinie

‘Voorbereiden op de kraamtijd’

De ochtend wordt vast spitsuur. Hoe moet dat straks als de baby en FJ tegelijk aandacht nodig hebben en Henk in de stal is?

Als u deze column leest, ben ik ruim 35 weken zwanger. Het einde komt in zicht! En daarmee ook een nieuw begin natuurlijk. Momenteel ben ik druk bezig met de zaken af te ronden op mijn werk. De rit van 80 kilometer enkele reis begint me tegen te staan. Bekken, buik, rug, alles speelt een beetje op als ik zo lang in de auto zit. Laat staan de manier waarop ik werk. Doorgaans draai ik lange dagen en die zitten dan vol met afspraken, overleggen en een minimum aan beweging. Omdat wandelen ook niet meer zo van harte gaat, blijf ik het liefst op kantoor en sla ik dus mijn pauzes over.

Boerinnen en zwangerschapsverlof

Allemaal geen verstandige beslissingen, ik weet het. Daarom is het goed dat er zwangerschapsverlof bestaat. Tenminste als de persoon die zwanger is in ieder geval in loondienst werkt, zoals ik dat doe. Dat geldt niet voor heel veel zwangere boerinnen. Die doen misschien op het eind wat rustiger aan tot de bevalling, maar zodra de baby en het ontzwangerende lijf het toelaten, zijn ze toch snel weer ‘achter’ te vinden.

‘Goed dat er zwangerschapsverlof bestaat, maar dat geldt niet voor heel veel zwangere boerinnen’

Tijdens het verlof van FJ had ik alle tijd voor mezelf. Toen hij er eenmaal was en wij een week in het ziekenhuis moesten blijven, was dat geen straf. Elke maaltijd werd aan bed gebracht, het thuisfront deed de wasjes en zorgde elke dag voor schone kleding. FJ werd verzorgd en ik kreeg bij elke voeding hulp met verschonen en voeden.

Nu ga ik er van uit dat we niet weer in het ziekenhuis hoeven te blijven. Dus ben ik mij, zoals het een hoogzwangere vrouw betaamd, al aan het voorbereiden op straks. Straks als de baby er is, ik nog niet helemaal hersteld ben van de bevalling en Henk elke ochtend van 5 uur ’s ochtends tot 8 uur ’s ochtends niet in huis is. Waarschijnlijk zijn dat net de momenten dat de baby aandacht nodig heeft. En zeker weten zijn dat de momenten dat FJ zijn aandacht nodig heeft. Die heeft rond 7 uur in de ochtend wel zin om op te staan en een broodje te eten.

‘Zijn er kraamverzorgsters die het fijn vinden om extra vroeg te beginnen?’

Bij de kraamzorg heb ik gevraagd of ze ook speciale kraamverzorgsters hebben die het fijn vinden om extra vroeg te beginnen. Want overdag heeft Henk wel genoeg mogelijkheden om in huis te zijn. Maar helaas kon de dame aan de telefoon daar geen garantie voor geven. In overleg zou echter veel mogelijk zijn.

‘Ik weet zeker dat de melkers vlak na de bevalling wel een keer extra willen melken’

De melkers in de avonduren hebben we al drie keer per week en ik weet ook zeker dat die vlak na de bevalling wel een keer extra willen melken. Nou ja, we zien het wel allemaal. En dan te bedenken dat ik laatst een boerin sprak die 5 kinderen heeft in de leeftijd van 1 tot 8 jaar. Eigenlijk had ik even moeten vragen over hoe ze het toch voor elkaar heeft gekregen om die allemaal door de babytijd te krijgen zonder zelf om te vallen. Ik ben in elk geval reuze benieuwd naar hoe wij het hier straks gaan rooien met ons viertjes!

Beheer
WP Admin