Foto: Michel Zoeter BoerenlevenOpinie

‘Slordige tuin? Dan is de rest vast ook een zooitje’

De tuin is het visitekaartje van het bedrijf. Was de tuin er puur voor de hobby, dan waren ze vast niet allemaal zo fraai.

Als redacteur van Boerderij zit ik veel bij boeren en boerinnen aan tafel. Vaak krijg ik de beste plek aangeboden, die met uitzicht op de tuin. En bijna altijd ligt die tuin er tiptop bij. De gazons zijn diepgroen, de hortensia’s buigen onder de bloemen, de boerenkool kroest en de druiven zijn sappig en dik. Voor dat laatste had mijn grootmoeder overigens nog een tip: gewoon elk jaar de nageboorte van een koe eronder spitten. Verder deed oude stalmest volgens haar wonderen.

Tuincentra

Het zijn zaken die ik thuis niet voorhanden heb. Ik ben aangewezen op wat het tuincentrum te bieden heeft en dat is behoorlijk veel. Die nageboorte, die hebben ze uiteraard niet, maar bloedmeel wel. Ook liggen er veel verschillende soorten kunstmest. En toch, ondanks het royale aanbod, lukt het met mijn tuin maar niet. Het enige dat er floreert, is bieslook. En kweek.

Het zit hem in de schrale bodem, maar meer nog zit het hem in een tekort aan aandacht. Een mooie tuin vergt tijd en die heb ik niet. Dat wil zeggen: er is zovéél dat tijd vraagt en altijd lijken andere zaken dringender dan de tuin, ook al zie ik in mijn ooghoeken dikke rupsen op de boerenkool.

Oude stalmest en nageboortes

Waarom lukt het boeren wel om een weelderige tuin zonder rupsen en onkruid te hebben? Is dat omdat zij oude stalmest en nageboortes hebben? Of hebben ze gewoon meer tijd? Iets wat je niet hardop mag zeggen, want boeren gaan prat op hun lange werkdagen, zeker in de oogsttijd. Ze balen ervan en tegelijk zijn ze er trots op.

‘Weelderige boerentuin vaak werk van de vrouw’

Een weelderige boerentuin is meestal het werk van de vrouw. Zit zij dan zo royaal in haar tijd? Ook niet. Uit de interviews die ik heb met boerinnen, blijkt dat ze altijd schipperen met hun tijd. Continu laveren ze tussen bedrijf, gezin, eigen baan en soms nog hulpbehoevende ouders en schoonouders. Tijd voor henzelf, privétijd dus, schiet er meestal bij in.

Een boerentuin is geen hobbyding

Hoe houden ze die tuin dan op orde? Waarom is hun perceel al winterklaar en is het mijne nog een verdorde bruine bende? Ineens, onderweg naar weer een nieuw boerenadres, weet ik het. Een boerentuin is geen hobbyding. Een boerentuin onderhouden valt onder werk. Een fraaie tuin is immers het visitekaartje van het bedrijf, of op zijn minst een stukje daarvan. Een nette tuin zegt: ook in de stal of loods is het netjes en nette bedrijven worden gezien als goede bedrijven. Een rommelige tuin geeft te denken: dan zal het verder ook wel een zootje zijn. De tuin is dus onderdeel van het bedrijf en het onderhoud valt onder het kopje ‘werk’. Zou de tuin een privézaak zijn, dan weet ik het nog zo net niet. Dan lagen boerentuinen er misschien wel net zo bij als de mijne. Want tijd nemen voor privé, blijkt vaak een stuk moeilijker dan tijd nemen voor het bedrijf.

Een boerentuin is geen hobbyding. Een boerentuin onderhouden valt onder werk. Een fraaie tuin is immers zeker voor een deel het visitekaartje van het bedrijf.

Beheer
WP Admin