Boerenleven

Foto & video 14417 x bekeken 11 reacties

'Mijn streven is 120 hectare, dat vind ik een mooi getal'

Jannes (20) is overal inzetbaar op het akkerbouwbedrijf, alleen het rooien van de aardappelen doet zijn vader.

De Drentse Jannes studeert in Groningen en is bezig met doorstroom naar niveau 4, studierichting akkerbouw. Jannes’ ouders hebben in maatschap 90 ha. akkerbouw met voornamelijk zetmeelaardappelen, suikerbieten en tarwe.

Als ik het bedrijf overneem verander ik ...

"Ik zou de teelt van pootaardappelen willen oppakken. Die spreekt me erg aan. Bij zetmeelaardappelen stop je knollen in de grond en je haalt ze er weer uit. Dat is wel een beetje kort door de bocht gezegd natuurlijk, maar bij pootaardappelen ben je meer bezig met het gewas. Het moet allemaal nóg preciezer, dat vind ik leuk."

Over vijf jaar ...

"Zit ik in de maatschap en zijn we wat gegroeid. Mijn streven is 120 hectare, dat vind ik een mooi getal. En dan wat gewassen erbij, zoals uien of winterveldbonen. En poters dus. Verder wil ik meer gaan doen met precisielandbouw."

Dit artikel is te lezen in Boerderij 3 van 18 oktober 2016 en is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@reedbusiness.nl.

Ook leuk om te volgen: het programma Boerderij de Opvolger, waar acht jongeren met elkaar de strijd aangaan om de titel en de hoofdprijs: een prestigieus Nuffield scholarship. Bekijk de laatste ontwikkelingen via FacebookTwitter en Instagram.

Laatste reacties

 • xw

  ja, 120 ha bekt net wat lekkerder dan 90 ha.

 • vink

  30 x € 60.000 = 1,8 miljoen. Werk ze.....

 • Fan van de Landbouw

  Op mijn rekenmachine is 3 x € 60.000 nog steeds € 180.000 .......

 • info36

  60000,- daar kom je hier niet mee. Hier is het nu 85000,-. Compleet gekkenwerk.
  Daarom blijft er ook bijna niemand over. De rest leeft onder de armoedegrens maar laat dit niet merken.

 • dutch kiwi

  andre W
  even terug naar school 120 ha -90 ha is 30 ha x 60.000 euro is volgens mij ook1.8 miljoen

 • breukers1

  Niet zo kritisch(negatief) allemaal! Mooi vind ik dat die ambitie, tussen de regels door lees je het respect voor de oudere generatie. Ik kan overigens nergens uit opmaken dat de gewenste areaaluitbreiding aankoop moet zijn . Kan wellicht ook op andere manier.

 • kleine boer

  breukers1 toen ze zelf jong waren wouden ze niet groeien hun bedrijven zijn waarschijnlijk ook niet gegroeid vandaar ...en nu lezen ze een jongen die er nog duidelijk zin in heeft daar kunnen waarschijnlijk moeilijk tegen....

 • vink

  En anderen kunnen moeilijk tegen realisme.......

 • xw

  .........en weer anderen zijn zo realistisch, dat er met de huidige grond- en (geliberaliseerde)pachtprijzen geen brood te verdienen is. Veel werk voor weinig of niets.

 • info36

  Als iedere boer realistisch was zag het er beter uit dan nu. De meesten blijven blind voor de realiteit en willen zich groot voor blijven doen.

 • koestal

  wie kan een groot bedrijf nog overnemen ? of moeten we eerst nog weer school om te leren rekenen ,wat een bedrijf moet of mag kosten ? Hier zijn ook grote familiebedrijven ,waarin familieleden gewoon hun geld moeten laten zitten om het bedrijf te laten voortbestaan ,vaak vof . Anders is er vaak geen oplossing.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.