Boerenleven

Achtergrond 11131 x bekeken 12 reacties

‘Kijk niet te veel naar de buurman’

Nico Woudenberg behoort tot de deeljury van de Opvolger, juryleden die samen met de vijfkoppige hoofdjury meekijken naar de verrichtingen van de acht kandidaten.

“Heel erg leuk om te doen”, vindt hij. “Het is een leuke groep. Enthousiast en heel divers.” Het valt hem op dat theorie en praktijk twee verschillende dingen zijn. “De één beheerst de theorie heel goed, maar vindt de vertaalslag naar de praktijk lastiger. Andersom komt ook voor.“

Waar heb je als opvolger het meest aan? Theoretische kennis of praktische vaardigheden?

"Allebei. Maar het begint eigenlijk al in een eerder stadium. Als beoogd opvolger moet je je afvragen: waar sta ik nu en waar wil ik naar toe? Wat is mijn doel? Welke stappen moet ik daarvoor zetten? Wij zeggen bij De Heus vaak: wie zich vergeet voor te bereiden, bereidt zich voor om vergeten te worden.”

Schort het vaak aan een goede voorbereiding?

"Ik zie vaak dat de verschillende stappen niet goed voorbereid zijn. Het is een valkuil dat mensen te veel kijken naar wat de buurman doet. Dat willen ze dan ook. Maar wij zeggen: kijk naar jezelf, naar je eigen kwaliteiten. Stel jezelf een doel, bereid je voor, stel prioriteiten en ga dan pas bouwen."

Nico Woudenberg (35) is sectormanager rundvee bij De Heus Voeders BV. Hij is deeljurylid van de Opvolgerswedstrijd van Boerderij.<br /><em>Foto: Koos Groenewold</em>
Nico Woudenberg (35) is sectormanager rundvee bij De Heus Voeders BV. Hij is deeljurylid van de Opvolgerswedstrijd van Boerderij.
Foto: Koos Groenewold

Dat vraagt zelfkennis.

"Ja. En wij kunnen helpen om een spiegel voor te houden. We trainen onze mensen daar continu op, ze doen meer dan alleen het juiste rantsoenadvies geven. Je moet met een klant naar de toekomst kijken. Niet alleen naar morgen, liever nog naar overmorgen. Een goede ondernemer staat daar open voor."

Maar wie altijd maar naar de toekomst kijkt, ziet niet wat er nú gebeurt.

"Klopt. Het ‘nu’ is je basis en die moet je regelmatig evalueren. Gaat het nog goed? Wat kan beter? En als het eens fout gaat: geef dat toe. Leer ervan. Daar wordt je sterker van. Gebruik het nu als basis voor de toekomst."

Wat voor kwaliteiten moet een opvolger volgens u allemaal hebben om succesvol te zijn?

"Een goede ondernemer denkt in kansen, niet in bedreigingen, is praktisch ingesteld, kritisch op zichzelf, heeft een brede blik, staat open voor de visie van anderen, heeft lef en een gepaste brutaliteit. En, ik zeg het nog een keer, een goede ondernemer bereidt zich voor. Dan overwin je."

'Ga niet af op allerlei meningen van alles en iedereen'

Is schaalvergroting een must?

"Groeien kan op twee manieren. Groeien in omvang en groeien door je technische en economische resultaten te verbeteren. Beide kunnen leiden tot een hoger inkomen en hoeven elkaar niet uit te sluiten. Je moet de weg kiezen die bij je past. Maar heb je eenmaal een aanpak voor ogen, onderbouw die dan met feiten en ga niet af op allerlei meningen van alles en iedereen. Blijf bij jezelf."

Waarom altijd maar dat streven naar een hoger inkomen? Naar meer meer meer?

"Ik zeg altijd: als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd al kreeg. Je kunt wel zeggen: ik doe een jaar niks, want het jaar ervoor ging het toch ook goed? Maar vergeet niet dat alles om je heen wel verandert. Als je in business wilt blijven, zul je daar in mee moeten."

'Nederland heeft de beste veehouders van de wereld'

De omgeving verandert soms wel erg snel. Is het nog reëel om dat bij te benen?

"Bijvoorbeeld regelgeving is een uitdaging. En ik merk dat boeren soms het hoofd laten hangen door alles wat er nu gebeurt. Ik begrijp dat. Lage prijzen, fosfaatrechten ... het is niet niks. Maar ook uit deze strijd gaat de Nederlandse melkveehouderij als winnaar naar voren komen. Dat weet ik zeker. De sector kan dit aan. Nederland heeft de beste veehouders van de wereld."

Dat wás zo, worden we niet aan alle kanten ingehaald?

"Nee. Nederland heeft alles mee. De logistiek, een goed klimaat, de opleiding, een sterke branche, alles. De melkproductie kan nog verder omhoog zonder dat de koe en het milieu eronder lijden. Het potentieel is nog niet volledig benut. Er zijn ongelofelijk veel data beschikbaar die inzichtelijk kunnen maken hoe we nog efficiënter kunnen produceren. Alleen is het nu nog een grote uitdaging die slim aan elkaar te koppelen. Maar dat is een kwestie van tijd."

Jongeren groeien hiermee op. Wat als ze thuis met plannen komen en de ouders zien het niet zitten?

"Dat komt voor en ik raad dan altijd aan: ga in gesprek en blijf in gesprek. Kijk, vader heeft heel veel ervaring, daar kan een opvolger van leren. De opvolger heeft heel veel ambitie. Dat kan een geweldige mix zijn, met een mooie toekomst in het verschiet."

Meer weten over Boerderij de Opvolger? Kijk op boerderij.nl/opvolger en volg de ontwikkelingen via Facebook, Twitter en Instagram.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Wel een beetje een wijsneus met zijn 35 jaar en een vaste baan.

 • Farmer4life2

  Vooral het feit dat hij zegt dat Nederland de beste veehouders heeft, vind ik nergens op slaan. Ja propaganda om de boeren in de been te houden.

  We kunnen nog 10 jaar optimaliseren en dan komen we de andere landen tegen op gebied van kostprijs, zij zijn dan in hun voordeel.

 • Farmer4life2

  Vooral als het een aanbod markt blijft, krijgt de Nederlandse melkveehouder het zwaar...

 • deB.


  Weer zo'n erfbetreder die alles beter weet, en nu op de bank ligt!!

  Stelletje wijsneuzen allemaal

 • John*

  Het is belangrijker dan ooit om een doorkijk te maken waar je over 10 jaar wilt staan persoonlijk en met je bedrijf. Dit helpt om moeilijke beslissingen te maken die nu spelen en de motivatie erin te houden in slechte tijden.

 • 226619

  Te Veel profeten die van de boer het brood eten, primaire sector is "het verdienmodel" geworden van de samenleving. Onderwijs en onderzoek die alleen maar op smakeloze efficiënte productieverhoging doelen om "de wereld" te voeden . Banken, Bemiddelaars, Boekhouders, Bedrijfsadviseurs en de Belasting die van de boeren sterfhuisconstructie een verdienmodel gemaakt hebben. Wanneer nemen we weer de regie in handen

 • kalkar

  Tia, wijsneuzen zijn het zeker, ze hebben het zelf financieel erg goed voor elkaar. Helaas moet ik zeggen dat wij boeren te stom zijn om hier iets aan te doen. We bestellen weer braaf ons voer bij de Heus, en de coöperaties, om vervolgens weer te concluderen dat we bij iedere vracht voer weer genaaid zijn.

 • peters-pleging1

  Ik wordt zo moe van al die mensen die alles beter weten

 • Koeienboer

  Je kunt het een wijsneus vinden, maar hij is wel opgeklommen van vertegenwoordiger via tussenstations naar sectormanager! En toevallig komt hij gewoon van de boerderij en weet echt wel waar hij over praat. Als hij negatief had gesproken was het ook niet goed geweest. Sommige reageerders hier zijn echte zwartkijkers als je het mij vraagt...

 • xw

  Precies Koeienboer jij kent hem. Woudenberg heeft echt wel wat in zijn mars, weet echt wel waar hij het over heeft

 • kalkar

  Xw, is jou reactie cynisch bedoeld? In ieder geval staan de beste stuurlui aan de wal.

 • Peerke1

  Onze buurman is toevallig een saaie oude vrouw.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.