Boerenleven

Achtergrond 983 x bekeken laatste update:29 sep 2016

Abonnee: ‘Opa zei dat hij flink heeft verdiend aan De Boerderij’

Bert ter Beek (55) woont in Weesp (Noord-Holland). Daar houdt hij 100 melkkoeien en heeft een handel in pvc-buizen. Binnenkort stopt hij wegens woningbouw in Weesp. Het bedrijf wordt in Zeewolde voortgezet door zoon Remco (26). Hij gaat verder als akkerbouwer met 55 hectare.

Rijk ter Beek was melkveehouder in Diemen. Wekelijks ging hij naar de veemarkt in Amsterdam en pikte daar meteen ook het landbouwnieuws op. In 1915 haalde een naburige politieagent hem over om voor 1,90 gulden per jaar een abonnement op De Boerderij te nemen.

Strijkgeld

Omstreeks 1925 verhuisde hij naar Gooyenstein waar hij ook ging handelen. Daarbij kwam De Boerderij goed van pas. In 1983 zei hij nog: "Ik heb flink verdiend aan De Boerderij, want de onroerend-goed-advertenties hadden mijn volle aandacht en het strijkgeld was dikwijls voor mij."

Gerrit (89), Bert (55) en Remco (26) ter Beek doen het taartmoment van Opa ter Beek nog eens over.<br /><em>Foto: Fotopersburo Dijkstra</em>
Gerrit (89), Bert (55) en Remco (26) ter Beek doen het taartmoment van Opa ter Beek nog eens over.
Foto: Fotopersburo Dijkstra
Fotopersburo Dijkstra bv

67 jaar lidmaatschap

Opa Rijk begon altijd achterin te lezen bij de strip van Opa. Daarna pluisde hij de overige pagina's grondig door en attendeerde menigeen op de advertenties. Toen hij 67 jaar abonnee was, kreeg hij van De Boerderij een taart en een foto die nog steeds in de familie is.

Hij is 97 jaar geworden, was nooit ziek en overleefde alles en iedereen, inclusief een werkkamp in Duitsland waar hij nooit over sprak. Na de oorlog deed hij de boerderij over aan zijn zoon. Zijn kleinzoon verkocht het bedrijf in 1985 en vertrok naar Canada.

'Je moet ze maar aan De Boerderij verkopen'

De andere zoon van Opa Rijk was Gerrit. Die startte een boerderij in Weesp en droeg deze in 1986 over aan zijn zoon Bert. Gerrit leest nog steeds Boerderij. Dat doet hij op dusdanig karakteristieke wijze, met bril op, dat dit zelfs op de bruiloft van Bert is nagespeeld.

Gerrit leest altijd als eerste de marktberichten. Als hij vroeger zijn kalveren verkocht, wist hij precies wat ze waard waren waarop de veekoopman zei: "Je moet ze maar aan De Boerderij verkopen, want deze prijs kan ik niet geven."

Hoofdredacteur Geert Hekkert overhandigt Gerrit, Bert en Remco het eerste exemplaar van het Boerderij-jubileumnummer.<br /><em>Foto: Koos Groenewold</em>
Hoofdredacteur Geert Hekkert overhandigt Gerrit, Bert en Remco het eerste exemplaar van het Boerderij-jubileumnummer.
Foto: Koos Groenewold

Generatieverschillen

Gerrit werkt niet meer mee op het bedrijf maar komt nog wel regelmatig langs. Het abonnement staat nog op zijn naam, maar inmiddels is zoon Bert degene die het blad als eerste leest. Daarna zijn vader en vervolgens is Remco aan de beurt. Verschil met opa Rijk vroeger is dat zij niet achterin beginnen te lezen, maar voorin.

Een ander groot verschil is dat Bert en Remco ook veel met internet doen. Adverteren bijvoorbeeld. "Op internet is het goedkoper en je bereikt er meer mensen mee ook." Maar Boerderij lezen, dat doen hij, zijn zoon en zijn vader nog steeds zoals vroeger: niet van een beeldscherm maar gewoon 'van papier'.

Of registreer je om te kunnen reageren.