Foto: Kverneland AkkerbouwPartner

Goede stoppelbewerking is van groot belang

Een goede stoppelbewerking is cruciaal voor het behoud van een gezonde, vruchtbare bodem en het op peil houden van het organischestofgehalte. Uit diverse studies blijkt dat de gelijkmatige inmenging van gewasresten en groenbemesters een belangrijke factor speelt voor bodemleven en structuur, maar ook voor eventuele vervolgbewerkingen.

Een goede stoppelbewerking wordt gedefinieerd door de effecten in de bodem. Wat aan de oppervlakte met het blote oog zichtbaar is, vormt slechts een klein gedeelte hiervan. Het is belangrijk dat de ondergrond over de volledige werkbreedte vlak wordt losgewerkt, zodat de stoppel goed wordt uitgesneden en er geen streepjes vaste grondsoort achterblijven die het bodemprofiel verstoren. Een schijveneg die is voorzien van conische schijven met kleine nokken, of een cultivator met vleugelscharen maakt het mogelijk om een vlak profiel te creëren. Op deze manier worden gewasresten op de juiste manier met de grondsoort vermengd.

Foto's en illustraties: Kverneland

Foto’s en illustraties: Kverneland

Voorbeeld: een ondiepe werkgang met een CLC Pro Classic cultivator (bovenste foto) of Qualidisc schijveneg (onderste foto) direct na het oogsten:

  • Volledige oppervlakte is gelijkmatig losgesneden (lagere verdamping in verband met doorgesneden capillairen);
  • Goede omstandigheden voor hergroei van onkruid en opslag;
  • Mechanische onkruidbestrijding, vooral voor planten als kweek en distels;
  • Snelle start verteringsproces door mengen van gewasresten met de grondsoort.

Nalooprol zorgt voor juiste afwerking

De nalooprol van een werktuig heeft invloed op een goede afwerking. Op de markt is er een breed aanbod van nalooprollen beschikbaar, die voor elke grondsoort zorg draagt aan een goede herverdichting, verkruimeling en goed bodemcontact.


Specialist in stoppelbewerking

Goede bodem- en weersomstandigheden zijn cruciale elementen voor een snelle vertering van stoppel of groenbemester, waardoor een vruchtbare en goed bewerkbare bodem ontstaat. Door klimaatsveranderingen verschillen weersomstandigheden van jaar tot jaar aanzienlijk. Uiteenlopende bouwplannen met diverse gewassen vragen om werktuigen die in alle omstandigheden kunnen worden ingezet.

Kverneland heeft als specialist in stoppelbewerking doordachte werktuigen en systemen ontwikkelt, die voldoen aan de eisen in de moderne teelt en het huidige klimaat; werktuigen die geschikt zijn voor zowel diepe als ondiepe stoppelbewerking. De indringing en snijkwaliteit van grote hoeveelheden gewasresten als groenbemesters en bodembedekkers zijn ongeëvenaard. Daarnaast zijn eenvoudige afstellingen en minimale onderhoudskosten kenmerkend voor Kverneland-werktuigen. Voorbeelden zijn de Qualidisc-schijveneggenserie of de CLC Pro Classic-cultivatoren.

Kijk op onze website voor meer informatie.

Meer informatie over CLC Pro Classic-cultivator

Meer informatie over Qualidisc-schijveneg

Beheer
WP Admin