Foto: Koos van der Spek AkkerbouwNieuws

Sojateelt bij huidige prijs en opbrengst oninteressant

Bij de huidige opbrengst van 3 ton per hectare en een opbrengstprijs van € 500 per ton is de sojateelt uit economisch oogpunt slechts interessant voor minder dan 1% van de Belgische akkerbouwers.

Dat concludeert het Belgische Instituut voor Landbouw- , Visserij- en VoedIngsonderzoek (Ilvo) in de studie Rendabiliteit van de sojateelt in Vlaanderen.

Bij een opbrengst van 4,5 ton per hectare en een prijs van € 450 per ton zou het percentage bedrijven waarvoor soja interessant is stijgen naar 8%. Soja zou daarmee het 6de belangrijkste akkerbouwgewas kunnen worden en interessant zijn op ongeveer 60% van de Vlaamse landbouwbedrijven met bouwland. Uit de analyse blijkt dat graangewassen in eerste instantie in aanmerking komen om plaats te ruimen voor soja.

Gewasdiversificatie

Lokale sojateelt kan niet alleen bijdragen tot het inkrimpen van de afhankelijkheid van eiwitbronnen van buiten de EU, maar is volgens de Ilvo-onderzoekers ook in het kader van gewasdiversificatie en duurzame landbouwontwikkeling een mogelijke keuze. De voorwaarde is dat het telen van lokale soja vanuit teelttechnisch en economisch oogpunt haalbaar is.

In België wordt jaarlijks zo’n 1 miljoen ton sojaschroot ingevoerd, voornamelijk uit Brazilië en Argentinië.

Beheer
WP Admin