Sensingtechniek. Het Noorden wil graag een proeftuin precisielandbouw. AkkerbouwNieuws

Noorden wil ook proeftuin precisielandbouw

De noordelijke akkerbouw wil ook een proeftuin precisielandbouw. Het moet dan gaan om een bundeling van verschillende precisieactiviteiten van onderzoeksinstellingen en bedrijven in Noord-Nederland.

Volgens Eisse Luitjens van de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij (NOM) kan bundeling van precisieontwikkelingen een impuls geven aan belangrijke teelten in het Noorden. Luitjens noemt zetmeel-, poot- en consumptieaardappelen, suikerbieten en ook gras. “Vergeet zeker ook de teelt van gras niet”, benadrukt Luitjens. “In de teelt daarvan zijn met precisietechnieken verbeteringen mogelijk. Zeker als akkerbouwers en melkveehouders elkaar daarin vinden.”

Projectvoorstel ingediend bij Topsector Agri & Food

Betrokken partijen zijn de SPNA-proefboerderijen, proefboerderij Valthermond, Aeres in Dronten en Dairy Campus in Leeuwarden. Het precisie-iniatief Noord-Nederland heeft een projectvoorstel ingediend bij de Topsector Agri & Food.

Mocht op 2 mei blijken dat de financieringsaanvraag wordt gehonoreerd, moet er volgens Luitjens per 1 juli een plan van aanpak kunnen liggen. Kern daarvan zal zijn om marktrijpe precisietechnieken ook werkelijk op boerenbedrijven toegepast te krijgen.

Meer artikelen over precisielandbouw lezen? Bekijk de themapagina de themapagina 'Precisielandbouw - Perfectioneer je teelt op basis van data'.
Beheer
WP Admin