De mechanische belasting bij het rooien heeft veel invloed op stootblauw bij aardappelen. AkkerbouwNieuws

‘Veel variatie in blauwgevoeligheid bij Bintje’

De blauwgevoeligheid van Bintje-aardappelen in België is wisselend. Dat komt onder andere omdat het onderwatergewicht sterk verschilt.

Het Belgische aardappelinstituut PCA voerde in week 37 opnieuw een proefrooiing uit. De aardappelen ondergingen ook een blauwschudtest. Daarbij worden 50 aardappelen 1 minuut lang hard geschud bij 8 graden. Het PCA deed op elf praktijkpercelen Bintjes proefrooiingen. De gemiddelde blauwgevoeligheid ligt op 119 punten (0 = niet blauwgevoelig; 400 = zeer blauwgevoelig). De variatie op de elf percelen lag tussen 76 en 199 punten. Volgens het PCA is het onderwatergewicht (owg) één van de factoren die de blauwgevoeligheid bepaalt. Hoe meer droge stof in de knol, des te gevoeliger voor blauw. Omdat het owg sterk varieert, verschilt ook de blauwgevoeligheid.

Fontane minder blauwgevoelig dan Bintje

Ook het ras heeft invloed, stelt het PCA. Fontane scoort met gemiddeld 79 punten lager voor blauwgevoeligheid dan Bintje (119 punten). Maar het owg van Fontane is met 389 gram juist hoger dan bij Bintje (371 gram). Ook knoltemperatuur, mechanische belasting en bodemtemperatuur bij rooien en inschuren bepalen de blauwgevoeligheid.

Beheer
WP Admin