Foto: Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

Effect nacontroleresultaat op pootgoedexport nog onduidelijk

Het is nog onzeker of het hoge aandeel klasseverlagingen gevolgen gaat hebben voor de export van pootaardappelen.

De keuringsdienst NAK heeft tot nu toe 21,5% van de pootaardappelen in klasse verlaagd in de nacontrole. Dat is in zeker dertien jaar niet zo hoog geweest. In voorgaande jaren bleef dat beperkt van 6,7% tot 14,8%.

Directeur Gerard Backx van handelshuis HZPC verwacht dat het grote aandeel klasseverlagingen in individuele gevallen gevolgen zal hebben. “Maar gelukkig starten we de laatste jaren met een zeer groot aandeel hoogwaardig pootgoed. Bijna twee derde van het areaal bestond bij de aangifte uit de klassen PB tot en met SE. Als een deel in klasse wordt verlaagd, kan dit nog zeker weg voor export buiten Europa. Maar als ze naar de laagste klassen worden verlaagd, zijn ze vaak ongeschikt voor export naar buiten Europa. Veel landen buiten de EU willen minstens klasse E ontvangen.”

Agrico ziet nog geen problemen

Agrico zit in de nacontrole op 8% klasseverlagingen, zegt directeur Jan van Hoogen. “Dat is heel weinig. Dus wij zien nog geen problemen. Er is nog maar een klein percentage getest in de nacontrole. Maar de begintrend geeft wel vaak aan hoe de nacontrole verder verloopt.”

Beheer
WP Admin