Foto: EPA AkkerbouwNieuws

Vijfvoudig resistente soja toegelaten in Brazilië

Brazilië heeft een transgene variëteit sojabonen toegelaten waar een vijfvoudige resistentie is ingebouwd.

De sojaboon bevat twee resistentiegenen tegen insecten. Daarnaast zijn drie genen ingebouwd, waardoor de sojaboon ook bestand is tegen drie verschillende soorten onkruidbestrijdingsmiddelen. Het is voor het eerst dat Brazilië een transgene sojaboon toelaat met een dubbele resistentie. De sojaboon kreeg in 2016 een toelating in Argentinië, maar is daar nog niet op de markt.

Conqesta Enlist E3

Het betreft de variëteit Conqesta Enlist E3, die is gemaakt door agroconcern Dow AgroSciences. Deze bevat twee soortvreemde genen die de sojaboon resistent maakt tegen insecten. Daarnaast heeft Dow AgroSciences drie genen ingebouwd, waardoor de plant bestand is tegen de onkruidbestrijdingsmiddelen glyfosaat, glufosinaat en 2,4-D (dichloorfenoxyazijnzuur).

De toelating is verleend door de CTNBio, de Braziliaanse autoriteit voor voedselveiligheid en milieubescherming. De sojaboon mag in Brazilië worden geteeld en verwerkt in voer en voedsel, stelt de CTNBio. Dow AgroSciences moet nog een registratie aanvragen bij het ministerie van landbouw in Brazilië.

Beheer
WP Admin