Foto: ANP AkkerbouwNieuws

Ruimte voor verse soja met goed saldo

In Nederland is ruimte voor zo’n 100 hectare verse sojapeulen voor Edamamé.

Dat verwacht Peter Strijk van Dutch Soy dat de sojateelt in Europa stimuleert. Edamamé is het verse sojapeultje dat gekookt en iets gezouten als snack wordt opgediend. De peul zelf is niet eetbaar; aan de binnenkant bevinden zich de eiwitrijke eetbare boontjes met een stevige bite en nootachtige smaak.

Nichemarkt met goed boerensaldo

Strijk ziet kansen voor de rendabele productie van Edamamé van Nederlandse bodem. “Bij Albert Heijn betaal je € 2 voor een pakje met tien boontjes uit Azië. Reken maar uit aan wat voor een bruto hectarebedrag je dan komt. Het blijft een nichemarkt, maar er zit wel een goed boerensaldo en een handelsmarge in.”

Strijk ziet daarnaast marktmogelijkheden voor verse gedopte sojaboontjes.

Beheer
WP Admin