Foto: Koos van der Spek AkkerbouwNieuws

Van Meir: Onbevredigende poolprijs, ondanks goede uien

De poolprijs over oogst 2016 van Van Meir Onions en Potatoes zakte ondanks de goede kwaliteit van de uienoogst af van € 12,02 per 100 kilo in pool A (eerste deel seizoen), tot slechts € 2,16 in pool C (laatste deel seizoen).

“Vanaf januari bleven de baalprijzen continu onder druk staan”, verklaart directeur Leon van Meir. “De prijzen brokkelden steeds verder af, naar een baalprijs van € 5 per 100 kilo. Onbevredigend, zeker omdat oogst 2016 de boeken ingaat als een kwalitatief goed uienjaar.”

Dat zijn heel andere prijzen dan in de voorgaande jaren; gemiddeld dik € 18 voor oogst 2015 en rondom € 10 in het jaar daarvoor.

“Positieve stemming is belangrijk in de handel”, stelt Van Meir. “En die was ver te zoeken afgelopen seizoen.”

Balans vraag en aanbod

Desondanks ging er een flink volume de grens over, schetst hij. Waar Brazilië het liet afweten, compenseerden andere bestemmingen dit manco. Maar zonder een structureel tekort aan uien op de wereld gaat de prijs niet in de lift, legt hij uit. “De Nederlandse baalprijzen moesten concurreren met de lokale uienprijzen.” Aan de basisvoorwaarde hiervoor, een uitstekende kwaliteit, was in elk geval voldaan. “Vraag en aanbod moeten meer in balans komen.”

Tegen de beweging van het afgesloten seizoen in, duiden de meerjarig gemiddelden van Van Meir juist op stijgende poolprijzen gedurende het seizoen.

Beheer
WP Admin