Foto: Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

Risico op phytophthora neemt weer af

De druk van de aardappelziekte phytophthora neemt de komende dagen weer af na een weekeinde met hoge risico‘s. Dat blijkt uit het phytophthoraspuitadviessysteem van Dacom.

“Zaterdag en zondag was het in het hele land gevaarlijk ten aanzien van phytophthora”, zegt Cor Rijzebol van Dacom. Vandaag, 3 juli, was dat al aanzienlijk minder. “Dinsdag is het risico op phytophthora nog het grootst in het noordoosten en zuidwesten van het land.”

Het wordt warmer

Na woensdag wordt het volgens de huidige voorspellingen warmer – boven de 25 graden – en zonniger in Nederland en is de druk weer even van de ketel.

De Dacom-kaartjes geven het risico op infecties aan, ze zeggen niets over de ziektedruk of over hoeveel aardappelen al door phytophthora zijn aangetast. De komende dagen worden steeds meer stipjes, die staan voor de meetpunten, groen. Dat is een goed teken voor aardappeltelers.

Veel infectiehaarden zijn er nog niet. “We hebben pas net de eerste echte infectieperiode van dit seizoen achter de rug”, verklaart Rijzebol.

Meld phytophthorahaarden

Dacom vraagt akkerbouwers haarden te melden op de Dacom-phytophthorahaardenkaart. Naast gegevens als temperatuur en relatieve luchtvochtigheid, wordt de aanwezigheid van ziektebronnen in de omgeving gebruikt als input voor het adviseringssysteem.

Beheer
WP Admin