Foto: Henk Riswick AkkerbouwNieuws

Groot risico op phytophthora, maar neemt af

Het wisselvallige week leidt deze week tot veel risico op de aardappelziekte phytophthora.

Dat blijkt uit het phytophthoraspuitadviessysteem van Dacom. Maandag, dinsdag en woensdag kleuren de kaartjes (zie verderop in dit artikel) erg rood; in het hele land kan de schimmel toeslaan. Donderdag en vrijdag is het vooral in het Noordoosten en Midden-Zeeland oppassen geblazen. Zaterdag is het weer grotendeels groen in Nederland, wat gunstig is voor aardappeltelers.

Meldingen op haardenkaart blijven achter

“Het aantal meldingen op de haardenkaart blijft een beetje achter, maar ik hoor dat phytophthora hier en daar toch al wat meer voorkomt”, geeft Cor Rijzebol van Dacom aan. “Onder de huidige weersomstandigheden is er kans op verdere uitbreiding als de bescherming niet helemaal op orde is.”

De Dacom-kaartjes geven het risico op infecties per dag aan, ze zeggen niets over de ziektedruk of over hoeveel aardappelen al door phytophthora zijn aangetast.

De kaartjes van maandag 24-07 tot en met zaterdag  29-07 geven aan dat het risico op phytophthora nu nog groot is, maar verderop in de week afneemt. - Bron: Dacom

De kaartjes van maandag 24-07 tot en met zaterdag 29-07 geven aan dat het risico op phytophthora nu nog groot is, maar verderop in de week afneemt. – Bron: Dacom

Meld phytophthorahaarden

Dacom vraagt akkerbouwers haarden te melden op de Dacom-phytophthorahaardenkaart. Naast gegevens als temperatuur en relatieve luchtvochtigheid, wordt de aanwezigheid van ziektebronnen in de omgeving gebruikt als input voor het adviseringssysteem. In zowel in Noord- als Zuid-Nederland en in Flevoland is phytophthora waargenomen.

Beheer
WP Admin